arrow_back

Verdeelde gemeenteraad toch akkoord met woontorens


De binnenstad van Alphen aan den Rijn krijgt een vernieuwd winkelcentrum met woningen en twee hoge woontorens. Hoewel de gemeenteraad groen licht heeft gegeven om het schetsontwerp als uitgangspunt te nemen, zijn de politieke partijen behoorlijk verdeeld over de torens.

In Alphen-Stad zijn het de eerste woontorens waar de gemeenteraad akkoord voor heeft gegeven. Ook het nieuwbouwplan aan de Sacharovlaan heeft een hoog flatgebouw, maar dat is toch aanzienlijk lager dan beide Aarhoftorens. Concurrentie in hoogte is overigens wel te verwachten van de woontorens in het plan Nieuwe Sloot, dat nog in een pril stadium is. De gemeenteraad ging akkoord met de Aarhoftorens na voor de derde keer de argumenten en informatie te hebben besproken op donderdag 23 april.

Parkeergarage
Het was van meet af aan duidelijk dat de kosten voor de aankoop van de nieuwe parkeergarage op de Aarhof een breekpunt zouden kunnen zijn. Een lag dan ook een voorstel van  ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, VVD, BeterAlphen en DWB op tafel om wel akkoord te gaan met het schetsontwerp, maar niet met het budget voor de parkeergarage.
Na veel heen en weer gepraat stelde burgemeester Liesbeth Spies als voorzitter van de gemeenteraad voor om een compromis te sluiten: nu besluiten over punt 1 en 2 die gaan over het schetsontwerp en punt 3, de financiën, eerst in beslotenheid bespreken.

Wethouder Gerard van As meldde na een schorsing: “Het college gaat akkoord met punt 1 en 2 van dit voorstel. We willen nu wel binnen twee weken over de financiën spreken zodat het voor alle partijen duidelijk is welke kosten er zijn, voor wat en hoe die moeten worden betaald. Dat moet in een besloten vergadering, want wij kunnen niet zomaar de zaken van ontwikkelaar SB op straat leggen.”

Besloten vergadering
Iris van de Kolk (SP) was het hier niet mee eens: “Wij willen geen gesprek in achterkamertjes. De wethouder spreekt meer met de ontwikkelaar dan met de gemeenteraad.” Dat schoot de wethouder in het verkeerde keelgat: “Achterkamertjes zijn hier niet. Het gaat om financiën van derden. Uiteraard mogen de inwoners uiteindelijk weten wat de parkeergarage kost.”
Michel du Chatinier (CU) was wel tevreden over het compromis en gaf aan: “Het probleem is dat het geld er niet is. Schetsontwerp en parkeergarage uit elkaar trekken is akkoord.”

Sociale woningbouw
PvdA, SP, D66, GroenLinks en RGL zien liever meer sociale woningen. Er worden in het plan echter geen sociale woningen gebouwd, omdat deze niet genoeg geld opleveren. Dat geld is nodig om de Aarhof te kunnen renoveren. “De winst uit de woningbouw betaald de renovatie van het winkelcentrum”, legde Van As uit.

Ontwikkelaar SB heeft overigens wel het percentage middenhuur naar 45 procent opgetrokken. Dat is aanzienlijk meer dan de 10 procent die vereist is. Woningen in de middenhuur zijn bestemd voor mensen met een modaal inkomen. Dat vindt in ieder geval D66 ook een groot goed.

Participatie
De politieke partijen verwachten van de wethouder dat deze erop toeziet dat inwoners, ondernemers en organisaties bij de plannen worden betrokken. "Het vertrouwen van de horecaondernemers aan het Thorbeckeplein is geschaad, zij waren niet eens op de hoogte van de plannen", zei Bas van Polanen (VVD) die dit vertrouwen wel hersteld wil zien. 

Er waren slechts zeven stemmen tegen het voorstel. Omdat wethouder Van As vakkundig was omgegaan met de gevoelens van de politieke partijen in de gemeenteraad kreeg hij uiteindelijk bij een grote meerderheid de handen op elkaar voor het schetsontwerp met een vernieuwd winkelcentrum, een schil van bij de huidige bebouwing passende woningen en de steedse woontorens.



Reacties