arrow_back

Verplichte coördinator om ongevallen zoals in Alphen te voorkomen


Vanaf volgend jaar moet een coördinator omgevingsveiligheid de veiligheid van burgers en omgeving buiten bouwhekken waarborgen. Hiermee moeten ongevallen zoals het brugdrama in Alphen in de toekomst worden voorkomen. 

In 2015 ging het mis bij het terugplaatsen van het brugdek van de Julianabrug in Alphen. Twee hijskranen zorgden voor een grote ravage bij de Julianabrug. Achttien woningen werden hierdoor onbewoonbaar en een aantal panden werden volledig verwoest. Wonderbaarlijk genoeg raakte er niemand ernstig gewond en vielen er geen doden. Eén bewoner moest wel zijn hond in laten slapen na het ongeval.

Mede naar aanleiding van dit ongeval oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat er meer regie nodig is om dergelijke projecten te begeleiden. Alleen dan zou de veiligheid van burgers en de omliggende gebouwen gewaarborgd kunnen worden. Nu is besloten dat er vanaf volgend jaar een bij wet verplichte ‘coördinator omgevingsveiligheid’ komt. Zo’n coördinator wordt ingezet op grote en risicovolle projecten en moet vooral gezien worden als ‘bewaker’.

Brugdrama

De werkzaamheden zouden slechts vier maanden duren, maar dit duurde uiteindelijk een jaar langer. Op 20 juni 2016 kon de brug weer in gebruik worden genomen. Het omvallen van de hijskranen bleek onvermijdelijk, bleek uit een onderzoek van de Onderzoeksraad. In de voorbereiding van de hijswerkzaamheden vanaf het water werd de complexiteit onderschat. Zo was volgens het rapport onvoldoende stilgestaan bij het belang van stabiliteit en de werking hiervan.

Daarnaast zijn er procedurele fouten gemaakt en was er te weinig overleg tussen betrokken partijen. Het rapport legde ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de gemeente Alphen aan den Rijn, omdat er te weinig aandacht voor het veiligheidsaspect was en daarmee voor de risico's van de omgeving. Eén van de betrokken partijen, BSB Staalbouw, werd in 2017 failliet verklaard. Op vrijdag 2 augustus werd bekend dat het bedrijf Peinemann akkoord ging met een schikking van € 175.000.

Bron: Cobouw.nl



Reacties