arrow_back

Verrijdbare camera’s voor betere verkeersveiligheid


De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn gaat begin volgend jaar in gesprek over verkeersveiligheid. Een van de onderwerpen is de aanschaf van een flexibel camerasysteem om beter te handhaven.

In het Alphense centrumgebied is het voor scooters verboden om in het voetgangersgebied te rijden. Veel scooters trekken zich hier niets van aan. Vandaar een initiatief van Evon Zevenbergen (Nieuw Elan) om dit verbod aanzienlijk beter te gaan handhaven met gebruik van cameratoezicht.
In de aanloop van de gemeenteraadsvergadering van donderdag 26 november bleken er veel meer plekken in de gemeente Alphen aan den Rijn te zijn waar cameratoezicht een goede zet zou zijn. Vandaar een verzoek door Nieuw Elan gesteund door CDA aan het college van burgemeester en wethouders om naar geld te zoeken om verplaatsbare camera’s aan te schaffen om een betere verkeersveiligheid te krijgen.

Wethouder Kees van Velzen vertelde de raadsleden dat er meer vragen om camera’s op zijn bureau liggen. "Inwoners vragen ook om cameratoezicht voor meer verkeersveiligheid." De wethouder komt dan ook binnenkort met een notitie om hier breder over te kunnen praten in de gemeenteraad.
"Het kost veel om een flexibel camerasysteem aan te schaffen. Omdat deze zijn gekoppeld aan kentekens en daarmee aan de privacy van mensen worden de foto’s niet door de gemeente bekeken. De opbrengst van de bekeuringen gaan daarom naar het CJIB."

Naar verwachting zou een flexibel camerasysteem circa 100.000 euro kosten. Camera’s kunnen een aantal maanden op bepaalde locaties worden ingezet waar handhaving nodig is. Bijvoorbeeld in een voetgangersgebied, in straten waar geen vrachtwagens mogen rijden of rond scholen.



Reacties