arrow_back

Vervuiling bij Maximabrug roept vragen op


Ondanks alle vereisten certificaten van de aannemers blijkt er toch vervuilde grond op verkeerde plekken bij de aanleg van de Maximabrug te zijn gebruikt. Wethouder Erik van Zuylen kijkt wie er aansprakelijk kan worden gesteld en zal goed communiceren over de sanering.

Voor de bruggenhoofden van de Maximabrug tussen Alphen-Stad en Koudekerk is Thermisch Gereinigde Grond (TGG) gebruikt. Dit soort grond mag op sommige plekken worden gebruikt. Leveranciers weten dit en hebben ook de nodige certificaten nodig om met deze grond te mogen werken. Uit onderzoek blijkt dat er ondanks 'een kerstboom aan certificaten' toch fouten zijn gemaakt.

Peter Bakker (PvdA) wiens vakgebied het is, meldt dat voor dit soort technische zaken certificaten nooit voldoende zijn. "Er moet altijd aan het eind van de procedure een menselijke controle zijn." Hij constateert dat de gemeente Alphen aan den Rijn kennelijk geen toezichthouders in dienst heeft met voldoende scholing op dit terrein.

TGG toegepast
Bij de Maximabrug is TGG is toegepast op plekken waar dat niet mag. Zolang de grond netjes is afgedekt kan TGG veilig worden gebruikt, zodra dit soort grond in oppervlaktewater of grondwater terecht komt, kan het heel erg fout gaan.

Budget voor onderzoek
Er komt een onderzoek naar waar deze grond is gebruikt, hoe dat is gedaan, of er stoffen in het grond- of oppervlaktewater terecht kan komen en hoe er gesaneerd moet worden. De gemeenteraad zal op 27 januari een budget beschikbaar stellen voor het onderzoek.

Aansprakelijk
De Alphense politiek wil dat er ook wordt uitgezocht wie er aansprakelijk is en dat dit bedrijf of deze bedrijven aansprakelijk worden gesteld voor eventuele saneringskosten. Ook willen wethouder Van Zuylen en de gemeenteraad dat er goed gecommuniceerd wordt richting omwonenden.



Reacties