arrow_back

Voedselbank kapt ermee als er geen nieuw onderkomen komt


Voorzitter Dirk van Kampen van de voedselbank in Alphen aan den Rijn meldt dat het water tot de lippen staat. Zonder eigen onderkomen en zonder nieuwe vrijwilligers is de Voedselbank ten dode opgeschreven.

De Voedselbank is in de Alphense wijk Ridderveld op zoek naar een nieuw onderkomen. Een permanent onderkomen, geheel volgens de eisen die de Warenwet stelt. Dit betekent dat er heel veel voorwaarden zijn waar het gebouw van de Voedselbank aan moet voldoen. Het zijn ongeveer dezelfde voorwaarden waaraan een supermarkt moet voldoen. Het gaat daarbij onder meer om een ruimte die ongediertevrij is, die op de juiste temperatuur gekoeld is en die schoon is.

Naar aanleiding van een blog van Minerva geeft Dirk van Kampen aan dat veel gebouwen gewoon ongeschikt zijn, omdat niet aan de eisen van de Warenwet kan worden voldaan. "Dat is dan wellicht wel een oplossing voor het probleem. Als we niet langer mogen uitdelen, is het probleem ook over", meldt Van Kampen cynisch.

"We hebben een zeer betrokken groep vrijwilligers die veelal al een jaar of vijf helpen. In die vijf jaar zijn ze evenzoveel jaar ouder geworden. Zoals iedereen levert dat voor die steeds ouder wordende groep mensen steeds meer ouderdomsverschijnselen op waardoor er uiteindelijk vrijwilligers zullen stoppen."
Daarnaast verandert het leven van vrijwilligers ook. Zo was coördinator René de Jong een aantal jaren heel vaak beschikbaar, maar door zijn huidige werk heeft hij een stap terug moeten doen. Van Kampen woont inmiddels niet meer in Alphen aan den Rijn.

Opstappen
Hoe het verder moet? Of er komt een door de gemeenteraad gefinancierd onderkomen voor de Voedselbank of Dirk van Kampen stapt op. Hetzelfde geldt overigens voor De Jong. Beide heren hebben dit een paar maanden geleden ook al aangegeven. "Na zes jaar ben ik het wel zat om mijn tijd te stoppen in een maatschappelijk probleem zonder medewerking van de gemeente, die dat probleem mede veroorzaakt", aldus Van Kampen, die meldt dat hij per 1 januari opstapt als er geen oplossing is gevonden.

Mogelijke locatie
"Er is een mogelijkheid die we aangedragen hebben. Een stuk grond naast of schuin achter de bowlingbaan. We bouwen daar een geschikte locatie en niemand die het probleem meer ziet. We beloven dat we daar geen naam op de gevel zullen zetten waarin het woord Voedselbank voorkomt." Het woord is nu aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn.

Op de foto: links René de Jong en rechts Dirk van Kampen



Reacties