arrow_back

Voorlopig geen nieuwe camera’s in het centrum om ‘scooterverbod’ te handhaven


Sinds 2018 is in een aantal straten in het centrum van Alphen een ‘scooterverbod’ van kracht. Maar niet iedereen lijkt hiervan op de hoogte, want er rijden nog regelmatig verboden voertuigen door de straten. Maar intensiever handhaven, dat is op dit moment volgens de gemeente niet mogelijk.

Het scooterverbod, zoals Evon Zevenbergen (Nieuw Elan) het noemt, is sinds media 2018 van kracht in de Julianastraat, Raadhuisstraat, Sint Jorisstraat, en op het Rijnplein en het Thorbeckeplein. Het verbod geldt voor scooters, maar ook alle andere voertuigen met een kentekenplaat. Denk hierbij ook aan auto’s zonder vergunning, snorfietsers en brommers.

Voornamelijk waarschuwingen uitgedeeld

Speciale camera’s, zogenaamde ANPR-camera’s, zijn opgehangen op diverse locaties om kentekenplaten van passerende voertuigen te scannen. Als voertuigen zonder ontheffing het gebied inrijden, ontvangen zij een bekeuring. Uit opgevraagde cijfers blijkt dat het afgelopen half jaar veel waarschuwingen zijn uitgedeeld, maar daadwerkelijke boetes bleven achterwege. Er zijn in totaal 29 waarschuwingen gegeven, waarvan de meeste in de Kerkstraat (komende uit de Julianastraat). Er zijn in totaal 4 bekeuringen uitgeschreven.

De gemeente is over het algemeen tevreden met deze resultaten. “Er zijn in de camera’s twee soorten instellingen mogelijk. Hetzij op (vracht)auto’s, hetzij op snor- en bromfietsen. Het zwaartepunt is gelegd op (vracht)auto’s en dit betekent dat het systeem soms een snor-, of bromfiets niet herkend. Dit komt niet vaak voor.”

Niet meer camera’s

Ondanks het verbod worden er nog vaak voertuigen gespot in het verboden gebied die daar niet mogen rijden. “Helaas concluderen wij anno juli 2020 dat het scooterverbod alles behalve naar, onze en die van vele winkeliers, tevredenheid verloopt. Het systeem vertoont gaten en er wordt niet consequent bekeurd. Het gewenste effect om de scooters te weren uit het centrum blijft uit”, aldus Evon Zevenbergen. Daarom ziet Zevenbergen graag dat de gemeente intensiever handhaaft op het scooterverbod.

Volgens de gemeente kan intensiever handhaven op twee manieren. “Dit kan door het aantal camera’s uit te breiden of door boa’s vaker en intensiever te laten controleren. Met 12 extra camera’s zijn alle straten in het centrum waar snor- en bromfietsen niet mogen rijden afgedekt. Dat vraagt een eenmalige investering van zo’n € 110.000 en structurele extra lasten van zo’n € 36.000”, zo verklaart de gemeente.

Maar haalbaar is het ophangen van deze camera’s niet, evenals intensievere handhaving door de boa’s. “Het meest effectief is het bijplaatsen van de 12 camera’s. Iets minder effectief is de inzet van boa’s flink intensiveren. Het huidige camerasysteem wordt gedekt binnen de parkeerexploitatie. De parkeerexploitatie laat het momenteel niet toe een dergelijke investering te doen. Ook is het niet realistisch te verwachten dat boa’s intensiever gaan handhaven, gezien hun steeds verder uitbreidende takenpakket en prioriteiten die elders worden gelegd.”

Mogelijke actie

Het verbod blijft aangegeven staan op de verkeersborden die twee jaar geleden zijn geplaatst. Daarop staat expliciet vermeld dat snor- en bromfietsen niet zijn toegestaan in het gebied. Om te kijken of het verbod meer kracht bijgezet kan worden, gaat de gemeente in overleg met de politie. Wellicht dat een actie zoals in de Van Mandersloostraat, die gericht was op fietsers, dan kan worden opgezet om snor- en bromfietsers op het verbod te wijzen.



Reacties