arrow_back

Waterschapsverkiezingen: waar stem je voor?


Op 15 maart is het mogelijk om te stemmen tijdens de Provinciale Staten- en de waterschapsverkiezingen. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen kunnen inwoners van 18 jaar en ouder stemmen op statenleden die de inwoners van Zuid-Holland vertegenwoordigen. Er worden uiteindelijk 55 statenleden gekozen. Aan de verkiezingen kunnen landelijke politieke partijen en provinciale politieke partijen meedoen. De statenleden bepalen wat er de komende jaren met de provincie zal gebeuren en kiezen op 30 mei de leden van de Eerste Kamer.

Waterschappen

Daarnaast kun jij als Alphenaar je volksvertegenwoordiger voor het Hoogheemraadschap van Rijnland kiezen. Waterschap gaat over het beheer van dijken en sluizen, de juiste waterstand en zuivering van het afvalwater. In beide gevallen stelt het beleid standpunten vast en controleert of het dagelijks bestuur dit goed uitvoert.

Jij hebt dus invloed op de thema’s die aan bod komen. Er staan vier dilemma’s centraal: overal bouwen of rekening houden met het water? Vooraf investeren of achteraf repareren? Super schoon water of schoon genoeg? En tot slot gedrag aanpassen of belasting aanpassen? Om je te verdiepen in de standpunten van de 20 partijen is er een stemwijzer.

Het is ook mogelijk om op 15 maart bij één van de twee verkiezingen te stemmen. Benieuwd waar je kunt stemmen? Kijk hier.Reacties