arrow_back

Woningbouw Swaenswijkplaats krijgt definitief steun van raad


Ondanks ingediende bezwaren is de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn van mening dat er zeven woningen gebouwd kunnen worden aan de Swaenswijkplaats naast de gelijknamige brug. Er zijn wel zorgen over de monumentale bomen en de verkeersveiligheid.

Wethouder Gerard van As kan de zorgen niet wegnemen, want hij deelt deze. "De verkeersveiligheid op de Prins Hendrikstraat, waar de uitrit voor de nieuwbouwwoningen komt, is niet heel goed. Er wordt te hard gereden. Ik ben voorstander van verkeer belemmerende maatregelen en daar ga ik me hard voor maken."

De bomen zijn een pijnpunt in de buurt tussen het station en de Swaenswijkbrug. De bebouwing zal op het laatste groen plaatsvinden. "Deze locatie was altijd al bebouwd. Er is het een en ander afgebroken en het heeft lang geduurd voordat er een nieuw passend bouwplan was. Ondertussen is het groen ingericht, braak liggend terrein ziet er tenslotte niet goed uit."

De monumentale bomen worden verplaatst als alles optimaal verloopt. Er zijn echter zorgen zowel bij de omwonenden als bij de gemeente dat dit misschien niet gaat lukken. Er zal wellicht schade ontstaan aan het wortelstelsel door het verplaatsen van leidingen. "Mochten een of meer bomen het niet redden, dan zullen we deze vervangen", zegde de wethouder toe.

Ook meldt Van As dat het zeker niet de bedoeling is om al het groen in de stad te bebouwen: "Wij zijn er als gemeente echt niet op uit om alles maar vol te plempen op binnenstedelijk groen."

Na deze bespreking door de raadscommissie op donderdag 9 september is de volgende stap goedkeuring voor het afwijken van het bestemmingsplan Alphen Stad in een gemeenteraadsvergadering.

swaenswijkplaats gevelontwerpen Alphaplan.jpg



Reacties