arrow_back

Woningen in Rijnhaven-Oost weer stap dichterbij


Gemeente Alphen aan den Rijn gaat met Vink Bouw en BPD Ontwikkeling aan de slag om tot een nieuwe woningbouwlocatie in Rijnhaven-Oost te komen. Hiervoor is een samenwerking aangegaan. Het is de bedoeling om in een vroeg stadium zekerheid te krijgen of de ontwikkeling mogelijk is.

Het nieuwe bouwplan in Rijnhaven-Oost heet Havenfront en ligt inderdaad aan de Rijnhaven tussen de Hoorn en de Nijverheidsweg. Hier is de bouw van in totaal een kleine zevenhonderd woningen mogelijk. Belemmerende factor is de aanwezigheid van twee bedrijven die geur- en geluidsoverlast veroorzaken. Met deze bedrijven, Mengvoeder Van der Bijl en de Zand- en Grindhandel, worden onderhandelingen gevoerd. De gemeente heeft al eerder een subsidie van de Rijksoverheid ontvangen om uitplaatsing mogelijk te maken.

Havenfront

De geplande woningen in Havenfront zijn gevarieerd. Er zijn zowel senioren- als startersappartementen en er zijn eengezinswoningen. Door de verschillende woningen krijgt het gebied een speels stedelijk karakter, waarbij het water deels een grote rol speelt.
In het plan zijn vooralsnog voor circa 55 procent sociale huur en middendure woningen opgenomen en voor circa 45 procent duurdere.

Door de transformatie van industrie naar wonen ontstaat een betere aansluiting tussen de haven en de stad. Wonen in Havenfront heeft onder meer als voordeel de nabijheid van winkelcentrum Baronie en goede OV-verbindingen.

Samenwerking

Het doel van de samenwerking is het bestaande plan Havenfront verder te ontwikkelen, gezamenlijk tot verwerving van de benodigde locaties over te gaan en voor de realisering van het plan de haalbaarheid van een publiek-private samenwerking te onderzoeken.

Voor het einde van dit jaar wordt duidelijk of inderdaad overgegaan kan worden tot het bouwen op de locatie Havenfront. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om een grondexploitatie voor het te ontwikkelen gebied te openen.

Op onderstaande foto: Dok2404 in de Rijnhaven, dat in 2020 gerealiseerd is. 

rijnhaven dronefoto_josh.jpeg



Reacties