arrow_back

Woningnood in Alphen: Woonforte blijft zoeken naar locaties voor tijdelijke woningen


Op diverse plekken in Nederland worden tijdelijke woningen uit de grond gestampt om woningnood tegen te gaan. Woonforte is hier ook voorstander van: “De vraag naar sociale huurwoningen is groot. Er moeten dus snel woningen bijkomen.”

Maar dat de nood hoog is, betekent niet dat het realiseren van tijdelijke woningen eenvoudig is. “Locaties zijn beperkt en bouwprocessen duren lang, vooral vanwege ruimtelijke procedures”, vertelt Suzan Knipp van Woonforte.

Zoektocht naar geschikte locaties

Woonforte is al enige tijd bezig met het zoeken naar geschikte locaties voor tijdelijke woningen. “Wij zijn eind 2015/begin 2016 begonnen met de zoektocht naar tijdelijke locaties. Aanleiding was toen dat er een grote toestroom van statushouders leek te komen als gevolg van onder meer de oorlog in Syrië. Dat viel uiteindelijk mee, maar toen ontstond ook de vraag naar woningen voor starters en spoedzoekers, en die situatie is nog erger geworden”, vertelt Knipp.

In de afgelopen jaren zijn verschillende locaties verkend. Enkele daarvan zijn de Burgemeester Bruins Slotsingel, Edelsteensingel en de Gnephoek. “Het realiseren van tijdelijke woningen op deze locaties lukte niet vanwege verschillende redenen. Het viel ruimtelijk niet in te passen doordat het bijvoorbeeld te dicht bij bedrijven was. Maar het is ook stukgelopen op protest van omwonenden, omdat er een andere bestemming gegeven werd aan de locaties, of omdat de locaties niet langer dan een paar jaar beschikbaar zijn. Ook waren de kosten voor de locaties in sommige gevallen te hoog.”

Het is Woonforte wel gelukt om het oude verzorgingstehuis aan de Hoflaan in Alphen om te zetten naar woningen voor spoedzoekers. Maar niet alleen in De Jozef zijn dergelijke woningen gerealiseerd. “Aan de Laan der Continenten hebben wij een oud kantoorpand dat omgebouwd is naar woningen, wat wij ook aan starters hebben toegewezen. En wij hebben nog een kantoorpand aangekocht dat wij gaan ombouwen.”

Belang van permanente woningen

Het realiseren van permanente woningen blijft wel een grotere prioriteit. “Wij doen uiteraard wel ons best om zoveel mogelijk permanente woningen te bouwen, dat is natuurlijk sowieso het beste. We hebben vorig jaar De Ampère gekocht en recent de locatie aan de Noorderkeerkring. Daar kunnen verschillende groepen mensen wonen.”

Knipp vervolgt: “We zijn druk bezig om nog andere locaties te bemachtigen, vooral ook om mooie seniorgeschikte woningen te bouwen. Hiermee krijgen we doorstroming op de woningmarkt. De senioren laten een eengezinswoning achter, daar kan dan een huurder naartoe die een gezin heeft of wil beginnen. Die laten dan weer een woning achter voor een starter. Voor ieder seniorgeschikt appartement kunnen we via doorstroming drie huishoudens blij maken met een nieuwe woning. Dat is het best voor de woningmarkt.” De afgelopen en komende jaren wordt daar dan ook vol op ingezet.



Reacties

Locatie