arrow_back

Woon- en werkgebied Havenfront was er bijna niet gekomen


Havenfront, vrijwel de gehele strook langs de Rijnhaven in Alphen, is volop in ontwikkeling. Het moet straks een gebied worden waar wonen, werken en recreëren samenkomen. Maar het scheelde niet veel of het hele project was niet doorgegaan.

Dat blijkt uit een interview met projectmanager Peter Klompen. De Woningbouwimpuls, een regeling van het Rijk die in het leven is geroepen omdat de vraag naar woningen sterk is toegenomen maar de bouw van woningen is achtergebleven, zou de redding van het project zijn geweest. Het project Havenfront werd ingebracht voor een bijdrage. “Zonder de Woningbouwimpuls was er geen project Havenfront geweest en hadden we bovendien veel minder woningen kunnen bouwen in heel Rijnhaven-Oost.”

‘Hinderbedrijven’

Op dit moment zijn al diverse woningbouwprojecten gerealiseerd in de Rijnhaven. In het gebied Rijnhaven-Oost zijn echter twee bedrijven gevestigd die door hun uitstoot de bouw van woningen onmogelijk maken. Voor de verplaatsing van deze bedrijven zijn financiële bijdragen van het Rijk, provincie Zuid Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn noodzakelijk.

Zonder deze bijdragen worden er circa 850 woningen gebouwd, maar met deze bijdragen wordt het mogelijk Rijnhaven-Oost te transformeren tot een gebied waar in potentie ruimte is voor circa 2.000 woningen. Het is dan ook mogelijk het project Havenfront te realiseren, waarbij circa 668 woningen gebouwd kunnen worden, waarvan 50 procent in de categorie betaalbaar valt. Van deze 50 procent zal minimaal 25 procent als sociale huurwoning beschikbaar komen.

Woningbouwimpuls

Door de subsidie van vijf miljoen kon het project doorgaan. “De Woningbouwimpuls helpt om genoemde bedrijven te verplaatsen, zodat we in Havenfront woningen kunnen bouwen. Maar het effect is groter. Ook buiten Havenfront kunnen er, door de milieuoverlast weg te nemen, nog eens 600 woningen extra bijkomen”, aldus projectmanager Peter Klompen. De woningen die worden gerealiseerd zijn bedoeld voor beginners op de woningmarkt, maar ook voor senioren.  

Op dit moment worden er voorbereidingen genomen voor de verplaatsing van de twee genoemde bedrijven, maar de aankoop van acht locaties is ook in volle gang. Het huidige bestemmingsplan wordt herzien, onder andere om in heel Rijnhaven-Oost nog meer woningen te kunnen bouwen.



Reacties