arrow_back

Woonservicegebieden voor oudere inwoners


De gemeente Alphen aan den Rijn wil woonservicegebieden realiseren waar oudere inwoners zelfstandig kunnen wonen. De woonservice in deze gebieden maakt dat zorg, welzijn en ondersteuning dichtbij zijn. Ook wordt verwacht dat de ouderen gezelschap aan elkaar hebben.

Sinds het afschaffen van de traditionele bejaardenhuizen moeten ouderen zelfstandig blijven wonen totdat dat echt niet meer gaat. Het betekent dat bijvoorbeeld mensen met dementie of fysieke beperkingen in een eigen huis wonen en aangewezen zijn op een paar uur thuiszorg en mantelzorg. Omdat mantelzorg nooit van de grond is gekomen, zoals dat vooraf is bedacht, vereenzamen veel ouderen en voelen zij zich niet langer veilig in hun eigen omgeving.

In Alphen aan den Rijn moeten nu woonservicegebieden van de grond komen waar ouderen in een beschut complex zelfstandig wonen. Zorg en welzijn worden in zo’n gebied goed geregeld. Als groot voordeel kunnen de ouderen elkaar echter gemakkelijk ontmoeten en ook helpen.
Als pilot wordt een woonservicezone naast het Bospark, voormalige locatie Groene Hart Leerpark, gebouwd. Een addertje onder het gras is een aangenomen motie van de gemeenteraad waarin deze de verantwoordelijke wethouder opdraagt om op deze locatie een Knarrenhof te initiëren.

Het collegebesluit over de woonservicegebieden zit donderdag 16 juli bij de ingekomen stukken.



Reacties