arrow_back

Woontorens boven parkeerterrein van ARC


Het parkeerterrein van voetbalclub ARC ligt op de hoek van de Oranje Nassausingel en het Aarkanaal. Daarmee is het de entree van Alphen-Stad. Hierop zou een driehoekig complex met op de hoeken woontorens prachtig passen.

Woningen tussen een doorgaande weg, een kanaal en sportvoorzieningen is niet eenvoudig in te passen. Het kan echter wel, volgens de gemeente Alphen aan den Rijn. Het grote driehoekige parkeerterrein zou dan moeten veranderen in een tweelaagse parkeergarage met daarop een nieuw maaiveld. Daardoor sluit het parkeerterrein aan op de sportvelden en de bebouwing komt op gelijke hoogte met de straat en het kanaal.

Omdat het een redelijk geïsoleerde locatie is, moet er wel gezorgd worden voor de menselijke maat en goede mogelijkheden voor ontmoeting tussen bewoners. Drie burchtachtige gesloten wanden met woontorens op de hoeken kunnen dit oplossen, omdat dan een binnenplaats ontstaat. De woontorens bestaan uit twee parkeerlagen en negen woonlagen.
De woningen moeten ook ingepast worden in het groene Zegerslootgebied. Dat kan door gebruik te maken van het concept groen wonen waarbij bomen, struiken en tuinen op elke bouwlaag worden aangelegd.

Er passen ongeveer 140 woningen in dit burchtachtige dorp. Hiervan is 25 procent sociale huur en 10 procent voor de middeninkomens. De overige woningen zijn vrije sector. Het gaat zowel om appartementen als om eengezinswoningen. Onder het complex is plaats voor 480 parkeerplaatsen.

Onorthodoxe locaties
Om enigszins aan de woningbouwbehoefte voor de komende jaren tegemoet te komen, zijn zes locaties aangewezen op onorthodoxe plekken, zoals op bestaande parkeerterreinen of op groenvoorzieningen. De locaties zijn Klompenmaker, parkeerterrein Oudshoorn, Saffierstraat, Groene Hart Leerpark Bospark, parkeerterrein ARC en ’s Molenaarspad Asfaltcentrale. Alle locaties moeten nog worden goedgekeurd door de Alphense gemeenteraad.



Reacties