arrow_back

Zaterdag bij Nieuwsuur: wethouder Van As over woningbouw in Alphen


De uitzending van Nieuwsuur op zaterdagavond 16 mei gaat in op woningbouw in het Groene Hart. Verschillende wethouders en gedeputeerden zullen aan het woord komen, waaronder ook wethouder Gerard van As.

Tijdens de inzending komen verschillende plaatsen in het Groene Hart aan bod. Zo worden drie wethouders uit de regio geïnterviewd, waaronder wethouder Guus Elkhuizen van de gemeente Nieuwkoop. Ook wordt gedeputeerde Anne Koning geïnterviewd. Wethouder Van As zal tijdens het interview ingaan op woningbouw in Alphen-Stad, en in het bijzonder op bouwen in het buitengebied en de discussie rondom bouwen in de Gnephoek.

Gnephoek

De Gnephoekpolder is al enige jaren omstreden als bouwterrein. De Gnephoek zou een grote natuurwaarde hebben. Het gebied is echter niet als zodanig aangewezen. Wel is het zo dat de aangrenzende Vrouwgeestpolder natuurwaarde heeft en bovendien een historische molen met bijbehorende biotoop rijk is. De provincie Zuid-Holland voelt niets voor woningbouw in de Gnephoek.

Geschikte bouwlocatie

De Gnephoekpolder werd ooit door de provincie gezien als een geschikt terrein om slib te dumpen. Ook bleek, dat de polder op een zandplaat ligt en daarom geschikt is als bouwgrond. Dat kwam uit een groot onderzoek naar bouwlocaties rond Alphen-Stad in de jaren tachtig. Van As was ook toen wethouder en kan zich dit nog goed herinneren. Dit gegeven noopte een groot aantal projectontwikkelaars om boeren uit te kopen die met pensioen wilden.

Bouwen in het buitengebied

Al in 2016 liet Van As weten dat het college van burgemeester en wethouders de polder geschikt vindt als bouwlocatie. In 2017 ging de gemeenteraad akkoord met een onderzoek naar mogelijke woonlocaties aan de randen van de stad. Uit dat onderzoek kwam een idee voor nieuwbouw tussen het 'echte' buitengebied en de stad, langs bestaande wegen en in en op nieuw water.

Na de verkiezingen in maart 2018 werd verder gezocht naar bouwlocaties. Uiteindelijk kwamen er drie realistische mogelijkheden uit: Gnephoek-zuid, Heuvelweg (Noordrand) en Noord- en Zuideinderpolder. Naar deze locaties is in 2019 een financieel onderzoek gedaan.

Inmiddels is duidelijk dan de Noord- en Zuideinderpolder meer de kant op gaan van agrarisch gebruik in combinatie met recreatief gebruik.

Verzet

Vooral SP en GroenLinks hebben zich altijd verzet tegen het volbouwen van de Gnephoekpolder. Tijdens de laatste coalitieonderhandelingen is GroenLinks wel akkoord gegaan met bebouwing in het zuidelijke deel van de polder, waar voorheen bedrijven als de Asfalt Centrale en de broodfabriek van Bakkerij Visser waren gevestigd.

De meeste Alphense politieke partijen zien uiteindelijk de Noordrand wel zitten en gaan ook akkoord met tijdelijke bouw op het terrein van de voormalige Asfalt Centrale langs de Heijmanswetering in de Gnephoek.

Onorthodoxe locaties

Omdat de provincie erop staat dat wordt ingebreid, is in Alphen-Stad een uitgebreide schouw gedaan naar verschillende onorthodoxe locaties. Deze inbreidlocaties zijn voorgelegd aan de gemeenteraad die nog een besluit moet nemen, maar het niet met alle locaties eens is. Bouwen naast een grote doorgaande weg is niet gewenst en de stad moet ook groen blijven voor de inwoners.

De uitzending van Nieuwsuur is op zaterdagavond 16 mei om 21:30 uur te zien op NPO2.



Reacties