arrow_back

Zelfstandig wonen bij De Ampère, Lois heeft er zin in


Lois is een spontane jongedame van bijna 20 jaar. Nu woont ze nog met haar ouders, drie zusjes en twee broers in Alphen, maar dat gaat binnenkort veranderen. Ze gaat namelijk het huis uit om te gaan wonen bij De Ampère. 

Lois werkt bij Focus, een dagbestedingslocatie van Ipse de Bruggen. Bij het Atelier bij Focus doet zij naai- en rijgwerk en allerlei klussen die nodig zijn. Op de Industriegroep van Focus prikt en bundelt zij enthousiast plantenkaartjes. Maar ook pakt zij sponzen in en allerlei andere werkzaamheden doet zij altijd met plezier. 

Begeleid zelfstandig wonen

Vlak bij het station en het centrum van Alphen aan den Rijn wordt De Ampère gebouwd; een locatie waar Ipse de Bruggen 34 appartementen beheert en aan mensen verhuurt die begeleid zelfstandig wonen. De bewoners ontvangen de benodigde zorg van Ipse de Bruggen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Eind dit jaar zal Lois één van degenen zijn die begeleid zelfstandig gaat wonen bij De Ampère.

“Vlakbij De Ampère zijn dagbestedingslocaties van Ipse de Bruggen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden in de buurt om aan de slag te gaan, zoals bij het leer-/werkbedrijf van de gemeente Alphen aan den Rijn. De Ampère is daarmee dé ideale plek voor mensen met een licht verstandelijke beperking die begeleid zelfstandig willen wonen”, zegt Frank van Leeuwen, zorgmanager van Ipse de Bruggen. “De meeste appartementen zijn inmiddels verhuurd, maar we hebben nog plek als iemand iets zoekt om zelfstandig te wonen met zorg.”

Op eigen benen, inrichten en verhuizen

“Ik vind het best spannend, maar ook fijn om een eigen plek te krijgen. Ik ben eraan toe om op eigen benen te staan”, vertelt Lois. “Mijn familie gaat helpen met inrichten en verhuizen. Misschien vragen we wel hulp van een styliste. En met mijn ouders ga ik leuke spullen kopen voor in mijn huis.” Lois denkt dat als ze zelfstandig woont, wel vaak op bezoek gaat bij haar ouders, broers en zusjes, en ze weet zeker dat zij ook bij haar op bezoek gaan komen.

Lois houdt van sporten bij G Spirit, maar ook van tv kijken en wandelen met de hond. “Ik wandel nu drie keer per week met de hond en wil dat graag blijven doen. Misschien op andere dagen. Want ja, ik weet nog niet precies wat er allemaal gaat veranderen als ik niet meer bij mijn ouders woon.”

Nieuwe stap is avontuur

Lois heeft heel veel zin in het nieuwe avontuur en blijft wel werken bij Focus als ze eenmaal op zichzelf woont. “Ik ga nu zoveel mogelijk zelfstandig wonen bij De Ampère, nieuwe mensen leren kennen en een nieuwe stap in mijn leven zetten”, vertelt Lois met trots. “Ik weet nog niet wie er allemaal gaan wonen, maar vind het altijd leuk om contact te maken.”

lois wonen ampere 2.jpeg



Reacties