arrow_back

Zwemheldin Wendy Dorrestein traint in Alphens zwembad voor actie voor het goede doel


Vanaf vrijdag 5 februari traint Wendy Dorrestein om de befaamde oversteek te maken van Frankrijk naar Engeland. Voor haar training komt ze helemaal vanuit Tilburg naar Alphen, waar ze drie uur achter elkaar traint. Dit alles doet zij voor het goede doel.

Met de actie, genaamd ‘Zeehond’, zamelt zij geld in om een buddyhond van het KNGF voor een (ex)militair of (ex)politiemens met posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij elkaar te zwemmen. Op dit moment staat de teller al op meer dan € 9.000. De route die ze aflegt is de befaamde 'Everest of Swimming', een route van zo’n 35 tot 45 kilometer. Een aardig stukje zwemmen dus.

Om dit in augustus 2021 voor elkaar te krijgen moet Wendy in goede vorm steken. Zich voorbereiden op de lange tocht doet de Tilburgse nergens anders dan in het Alphense zwembad De Hoorn, waar sinds een paar weken het buitenbad is geopend. Naast de trainingen in het buitenbad, zal zij ook nog in het open water haar baantjes trekken. Ook krachttrainingen zijn van belang om een goede conditie te hebben voor de oversteek.

Zelf is Wendy al bijna dertig jaar werkzaam bij politie en defensie. Hier heeft zij naast vele hoogtepunten ook dieptepunten meegemaakt. ‘’Sommige incidenten vergeet ik echt nooit meer en de namen en gezichten van sommige slachtoffers staan voor altijd in mijn geheugen gegrift. Er waren momenten dat ik me afvroeg hoe en of ik overeind kon blijven staan. Ik heb het geluk gehad dat ik altijd weer omhoog wist te krabbelen. Dat opkrabbelen lukt helaas niet iedereen’’, aldus Wendy.

Nu springt Wendy dus zelf op de bres voor haar collega’s die het moeilijk hebben. Veel (oud)gedienden krijgen te maken met PTSS. Dit is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van schokkende, traumatische ervaringen. Patiënten ervaren langdurig psychische gevolgen van deze ervaringen. PTSS heeft dan ook vaak grote gevolgen voor het dagelijks functioneren. ‘’Mijn doel is om voldoende geld in te zamelen om de opleiding van een buddyhond te betalen. Er zijn namelijk meer buddyhonden nodig om mijn oud-collega’s met PTSS te ondersteunen.’’

De zwemmarathon is een uitputtingsslag die niet voor iedereen is weggelegd. Wendy is klaar voor de strijd met de natuur, met het einddoel in haar achterhoofd. ‘’Dat afzien doe ik met liefde en vanuit mijn hart. Liefde voor mijn collega’s en liefde voor het zwemmen.’’

Benieuwd naar de actie? Kijk dan hier voor meer informatie. Reacties