arrow_back

Begroting gemeente Alphen aan den Rijn sluit tot en met 2023


De gemeentelijke begroting van Alphen aan den Rijn is samen met die van Arnhem de enige sluitende van de grote gemeenten. In 2023 staat Alpen structureel 1,1 miljoen euro in de plus. Dat zegt wethouder financiën Kees van Velzen.

Van Velzen meldt dat de zaken goed op orde zijn door een streng beleid. Desondanks zijn er ook zorgen over kostenposten die wel zullen komen, maar waarvan de omvang nu niet is in te schatten. "Er zijn tegenvallers bij de cao voor het gemeentelijk apparaat, klimaat en duurzaamheid worden een grotere kostenpost en ook de kosten voor de jeugdzorg zijn nog niet duidelijk."

Burgemeester en wethouders zullen daarom nog dit jaar met de gemeenteraad een kerntakendiscussie voeren. Wat doet de gemeente wel en wat doet de gemeente niet? In het voorjaar van 2020 tijdens de behandeling van de Kadernota worden pas besluiten genomen. De totale begroting gaat over een bedrag van ruim 360 miljoen euro. Via de kerntakendiscussie moet een bedrag van 5 miljoen euro worden gevonden om te bezuinigen.

De grote financiële problemen in de komende jaren zullen waarschijnlijk gaan over het Sociaal Domein (jeugdzorg, wmo, inburgeringswet), wonen (gevolgen PAS), actieprogramma duurzaamheid, bereikbaarheid van het zuidelijk deel van de gemeente en een aantal grote projecten (bijvoorbeeld Theater Castellum).



Reacties