arrow_back

Betalen Alphense hondenbezitters straks geen hondenbelasting meer?


Een hond is je beste vriend, maar daar moet je jaarlijks wel wat voor over hebben. Althans, in de helft van de gemeenten in Nederland moet je nu nog hondenbelasting betalen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil van de belasting af. En dat scheelt Alphense hondenbezitters jaarlijks tientallen euro’s.

Als hondenbezitter betaal je ieder jaar hondenbelasting. Echter, de bedragen lopen dusdanig uiteen dat er van enige logica weinig sprake is. Van de 352 gemeenten in Nederland, betaal je in 183 daarvan een speciale belasting voor het hebben van een hond. Zo ook in Alphen. Hoeveel je jaarlijks moet aftikken voor het hebben van een viervoeter in huis, hangt af van de gemeente waar je in woont. Hoe zit dat eigenlijk in Alphen en omliggende gemeenten? 

Alphen 

De bedragen lopen flink uiteen. Groningen is de duurste gemeente. Daar betaal je € 133,80 per jaar. Krimpenerwaard is de gemeente met de laagste hondenbelasting: € 19,75 per jaar. Alphen aan den Rijn is een goede middenmoter. In Alphen betaal je jaarlijks € 60 aan zogenaamde ‘blaftaks’. In omliggende gemeenten zoals Nieuwkoop, Kaag en Braassem en Bodegraven-Reeuwijk hoef je niks aan hondenbelasting af te dragen. 

Afschaffen hondenbelasting

Het afschaffen van de hondenbelasting, één van de oudste belastingen van Nederland, kwam op de politieke agenda door een burgerinitiatief, waarmee 60.000 handtekening werden opgehaald. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat een meerderheid van de Tweede Kamer af wil van de hondenbelasting. Omdat het zo verschilt per gemeente, vinden zij de hondenbelasting geen eerlijke belasting. Dat zou Alphense hondenbezitters dus tientallen euro’s per jaar besparen.



Reacties