arrow_back

Bewonersplatform maakt zich zorgen over (te) ambitieus tijdspad voor aardgasvrije woonwijk


Bewonersplatform Leefbare Omgeving Heimanswetering (LOHW) vindt het ontwerp Transitie Visie Warmte van de gemeente, waarin staat dat Ridderveld-West in 10 jaar aardgasvrij moet zijn, te ambitieus. Er zijn vooral zorgen over het korte tijdspad en onvolledige technische specificaties. 

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft eind september het ontwerp Transitie Visie Warmte (TVW) ter inzage gelegd. In de TVW beschrijft de gemeente hoe en binnen welke tijdsperiode de gemeente vanaf nu tot 2050 aardgasvrij moet worden. In de TVW zijn vijf verkenningswijken aangewezen voor het starten met de transitie, Ridderveld-West is één van die wijken. In een andere verkenningswijk (de Planetenbuurt) is het transitie proces al gestart.

Ridderveld-West is het gebied dat begrensd wordt door Eisenhouwerlaan – Oude Rijn – Heimans Wetering – Noordrand. Een aantal wijkbewoners (Team Warmte) heeft zich aangesloten binnen het bewonersplatform LOHW en is gestart met het opstellen van een zienswijze (zo wordt een reactie op de visie officieel genoemd, red.), waarin de zorgen over de haalbaarheid worden beschreven. Er zijn namelijk zorgen over het korte tijdspad en onvolledige technische specificaties die het vervangen van het aardsgasnet door het warmtenet met zich meebrengt.

"De zorgen richten zich onder meer op het tijdspad voor het realiseren van de transitie, 10 tot 15 jaar voor het aanpassen van de woningen en het aanleggen van het warmte systeem", zegt Jan Teeuwen namens LOHW. "De gelijkwaardigheid in prestaties en leveringszekerheid ten opzichte van het bestaande netwerk (gas en elektrisch) is ook een zorg van ons. Het elektrisch distributienet moet verzwaard worden en ook in de woningen is een aanpassing van de groepenkast vereist. Ook maken we ons zorgen over de wijze van aanbesteden bij private partijen en de rol van een centrale coördinator bij het begeleiden van het gehele transitieproces. Bij de landelijk uitgevoerde pilotprojecten zijn problemen met overschrijding van kosten, langere doorlooptijden dan gepland en vele tussentijdse aanpassingen tijdens het uitvoeringstraject."

Het LOHW Team Warmte laat weten open te staan voor extra aandachtspunten, suggesties en aanvullingen op de zienswijze. Deze kunnen gestuurd worden naar lohw20@gmail.com t.a.v. Team Warmte.

Foto ter illustratie



Reacties