arrow_back

Clubhuis Wielewaal mag nog tot eind volgend jaar door


Buurthuis Wielewaal krijgt de kans om haar activiteiten voort te zetten. De vrijwilligers moeten dit dan zelf oppakken samen met Woonforte, de eigenaar van het pand. Gemeente Alphen aan den Rijn geeft hiervoor een huursubsidie.

Het voortzetten van Wielewaal, en eventueel Westerhove, wordt een experiment. Wielewaal heeft meer het karakter van een clubhuis en voldoet daarmee niet aan de eisen voor buurt- en wijkcentra in het nieuwe beleid. Dat meldt wethouder Kees van Velzen donderdag 2 juli tijdens een commissievergadering van de Alphense politiek.

Woonforte is eigenaar van het pand Wielewaal, waar ook het clubhuis is ondergebracht. De gemeente huurt de ruimte. Dat gaat veranderen en de gebruikers moeten een ander onderkomen zoeken. Daarvan zijn zij allang op de hoogte. Sommige gebruikers willen echter blijven, omdat hun bezoekers vooral ouderen zijn die vlakbij wonen.

Na protesten van verschillende organisaties en forse kritiek vanuit de gemeenteraad is wethouder Van Velzen met een oplossing gekomen: "Wielewaal wordt een experiment. Woonforte stelt dezelfde ruimte beschikbaar als voorheen. Zij betalen huur aan Woonforte. De gebruikers moeten zelf hun zaakjes regelen. En, de gemeente geeft huursubsidie."

Het experiment loopt in 2021. In september van dat jaar is er een evaluatie. Als het experiment lukt en de gebruikers slagen erin om 'hun' clubhuis goed te leiden, dan kan de huursubsidie worden voortgezet. Anders sluit Wielewaal onherroepelijk de deuren.



Reacties