arrow_back

Discussie over uitbreiden kunstwerk Artikel 1


In de grote hal van het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn hangt de tekst van Artikel 1 van de Nederlandse grondwet. Nu er een wijziging van de tekst in voorbereiding is, stelt Maurits de Vries (D66) voor om het kunstwerk alvast hierop aan te passen.

Maurits de Vries wil graag dat het kunstwerk in de hal van het gemeentehuis de teksttoevoeging krijgt die door de Tweede Kamer is goedgekeurd. De wetswijziging moet echter ook door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Vandaar dat er gemengde reacties zijn bij de verschillende politieke partijen in de Alphense gemeenteraad op donderdag 16 juli. Onder meer SGP, Nieuw Elan en CDA willen wachten op goedkeuring door de Eerste Kamer.

Wethouder Erik van Zuylen meldt dat hij eerst in overleg moet met de kunstenaar, omdat een kunstwerk altijd intellectueel eigendom blijft van de kunstenaar. Elke wijziging moet worden overlegd en goedgekeurd.
"Wij staan positief tegenover aanpassing van de tekst, zeker omdat in de Tweede Kamer een ruime meerderheid is voor de grondwetswijziging." Na overleg met de kunstenaar komt Van Zuylen terug bij de gemeenteraad. Dan wordt ook meegenomen op welke termijn een wijziging van het kunstwerk eventueel zou kunnen.

Achtergrond
De Tweede Kamer is op 30 juni akkoord gegaan met de wijziging van Artikel 1 van de Grondwet. Het wetsvoorstel is in 2010 al ingediend.
De wijziging is een toevoeging aan gronden voor discriminatie. Er staat nu dat discriminatie niet mag op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of welke grond dan ook. De indieners willen hier 'handicap' en 'seksuele gerichtheid' aan toevoegen.
Nu de Tweede Kamer akkoord is, gaat het voorstel voor de wetswijziging naar de Eerste Kamer.

Op de foto de onthulling van het kunstwerk door initiatiefnemers René Driesen (GroenLinks) en Ronald Geurts (SP)



Reacties