arrow_back

EDBA adviseert geen Tiny Houses op bedrijfsterreinen


EDBA heeft gereageerd op het initiatiefvoorstel van Nieuw Elan, CDA en GroenLinks om een aantal bedrijfsterreinen beschikbaar te stellen voor de bouw van tijdelijke Tiny Houses. Het economisch adviesorgaan vindt dat woningbouw niet op de huidige bedrijfsterreinen moet gebeuren.

De voltallige gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft donderdag 16 juli een initiatiefvoorstel voor de bouw van Tiny Houses aan het college van burgemeester en wethouders aangeboden. De raad vindt dat lang leegstaande kavels op een aantal bedrijfsterreinen geschikt is voor de bouw van tijdelijke Tiny Houses voor starters en alleenstaanden. De raad wil van B&W een voorstel met daarin een aantal concrete locaties en een passend beleidsplan.

Economisch Development Board Alphen (EDBA) heeft een reactie op haar website gepubliceerd waarin zij meldt dat woningbouw niet op bedrijfsterreinen moet plaatsvinden. EDBA ziet dat woningbouw een grote opgave is, maar vindt tegelijkertijd dat er ruimte moet zijn en blijven voor economische ontwikkeling. Er moet een integrale afweging tussen ruimte voor wonen en ruimte voor ondernemen zijn, aldus programmadirecteur Joost Berkhout.

Ongeveer de helft van de arbeidsplaatsen op de Alphense bedrijfsterreinen wordt ingevuld door Alphenaren. Dit zijn afgerond circa 10.000 arbeidsplaatsen. EDBA wijst erop dat voor een deel van de in het initiatiefvoorstel genoemde kavels wel degelijk belangstelling is vanuit het bedrijfsleven.

EDBA vindt dat de huidige positieve ontwikkelingen vanuit het bedrijfsleven mee moet tellen bij de afweging tussen wonen en werken. Daarnaast moet er netto geen bedrijfsruimte worden onttrokken aan het totaal aan bedrijfsterreinen. Tot slot wil EDBA een brede discussie over de manier waarop de gemeente beschikbare ruimte invult.

Op de foto programmadirecteur Joost Berkhout (links) en wethouder economie Gerard van As (rechts) met in het midden aanjager Erik Braun (tot en met 2019)



Reacties