arrow_back

Fonds vangt plussen en minnen op bij bouw sociale huur


De verplichte 25 procent sociale huur per bouwproject wordt niet overal gehaald. Zeker niet bij kleinschalige projecten. Daarom is de gemeenteraad akkoord met een Vereveningsfonds. Hier wordt geld in gestort bij een min en er kan geld uit het fonds komen bij een plus.

De gemeenteraad is heel tevreden over het Vereveningsfonds. Het fonds wordt ingesteld om gemiddeld in de hele gemeente 25 procent sociale huurwoningen te bouwen. Bij bouwprojecten zonder dit verplichte percentage sociale huur kan de initiatiefnemer een bedrag in het Vereveningsfonds storten om compensatie elders mogelijk te maken. Maar, hierover moet eerst goed onderhandeld worden met de gemeente.

Het is overigens niet zo dat er per project in hetzelfde dorp, of de stad, eenzelfde aandeel sociale huur op een andere locatie wordt gebouwd. Dan krijgen we nog halve woningen, merkte een raadslid op tijdens de gemeenteraadsvergadering  van donderdag 25 juni. "We zullen in de dorpen minder vaak tegen problemen aanlopen", denkt wethouder Gerard van As. "Hoe dan ook, er komt jaarlijks een overzicht en een evaluatie en die bespreken we met de gemeenteraad."

"Het is wel de bedoeling dat we naar een gezonde woningmarkt gaan", zegt Van As. "In de nota over wonen staan al onze eisen, ook de 25 procent sociale huur en de 10 procent middensegment."
In het Vereveningsfonds gaat het vooral over de sociale huur. Het grootste deel van de sociale huurwoningen wordt door woningcorporatie Woonforte gebouwd. “Er staan tot 2030 circa 1150 woningen op de planning. Het middensegment willen we via anderen bedienen en dan liever 20 procent dan 10.”

De wethouder meldt ook aan de gemeenteraad dat hij medio september met gedeputeerden De Koning en Vermeulen in gesprek gaat over de lokale woningnood.



Reacties