arrow_back

Gemeenteraad wil manifest met visie op jeugdhulp


Verschillende gemeenteraadsleden hebben onlangs een bijeenkomst bijgewoond over het thema jeugdhulp. Vanuit het geleerde heeft de raad geconcludeerd dat zij meer grip wil hebben op het beleid. Vrijdag 23 april is unaniem besloten welke route daarbij gevolgd zal worden.

Zowel de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn als de wethouder sociale zaken, Han de Jager, willen meer grip op jeugdhulp. Speciaal omdat er opnieuw gekeken wordt wie de jeugdhulp in de gemeente zal gaan uitvoeren.
Als onderlegger voor de aanbesteding wil de gemeenteraad een goede visie die gedeeld wordt door alle aanbieders. Het gaan dan om een gedragen visie op opgroeien en opvoeden specifiek in deze gemeente.

De raad vindt meer samenwerking tussen de aanbieders en hulpverleners noodzakelijk en ziet ook dat er een verdiepingsslag nodig is voor het lokale belang. Daarom wil de gemeenteraad een manifest opstellen naar voorbeeld van de gemeente Delft. Het manifest is dan het uitgangspunt voor de uitvoering. Daarnaast wil de raad gesprekken tussen de maatschappelijke organisaties en inwoners in de wijken. Een belangrijk thema is normaliseren en demedicaliseren. Ook moeten er leertafels komen over vijf thema's, om als gemeenteraad meer informatie te krijgen.

Naar aanleiding van een bijeenkomst op 27 maart is onder aanvoering van Maurits de Vries (D66) een motie opgesteld waarin wordt verwoord hoe de gemeenteraad tot een betere visie voor een beter beleid wil komen. Deze motie is vrijdag 23 april unaniem door de gemeenteraad aangenomen en wordt volmondig gesteund door de wethouder die zegt: "Wij stropen de mouwen op en gaan aan de slag!"



Reacties