arrow_back

Gemengde gevoelens financiële situatie gemeente


"We zitten nog middenin de crisis", aldus wethouder van financiën, Kees van Velzen, in zijn Kaderbrief 2021 voor de gemeenteraad. De wethouder zet hierin de financiële plussen en minnen tegenover elkaar. Ondanks een goed resultaat is behoedzaamheid geboden.

Van de slechtere economische positie van Nederland door de coronacrisis hebben alle gemeenten last. Zij krijgen immers het grootste deel van hun inkomsten van het Rijk. Uit de Alphense Kaderbrief 2021 blijkt dat er voorlopig plussen en minnen zijn.

Alphen aan den Rijn krijgt, en dat is de grootste plus, meer geld van de Rijksoverheid omdat uit de nieuwe peildata blijkt dat de gemeente meer inwoners heeft dan tijdens de vorige peildatum. Daardoor is er meer geld beschikbaar dan verwacht om de klappen van de crisis op te vangen.
De andere grote plus is dat de Rijksoverheid de accressen heeft bevroren. Extra landelijke uitgaven en bezuinigingen hebben namelijk direct invloed op de omvang van de bijdragen aan gemeenten en provincies. Dit krimpen of meegroeien met de rijksuitgaven heet accres.

De meer-inkomsten zijn bestemd voor prioriteiten die burgemeester en wethouders stellen bij het opvangen van ontwikkelingen waar een gemeente geen invloed op heeft en voor het doorvoeren van noodzakelijk beleid. Deze prioriteiten betreffen alleen die beleidsbijstellingen en autonome ontwikkelingen, die zich voor de periode 2021-2024 als onuitstelbaar en onvermijdbaar kenmerken.
Het weerstandsvermogen en de solvabiliteit ontwikkelen zich binnen de gestelde normen en blijven gezond. De Kaderbrief 2021 gaat echter uit van de cijfers zoals nu bekend. Het is mogelijk dat deze over de komende jaren negatiever uitvallen dan verwacht.

Tot zover het goede nieuws.
"We zitten nog middenin de crisis die resulteert in een grote financiële onzekerheid op middellange termijn", zegt wethouder van financiën, Kees van Velzen. "Behoedzaamheid moet voorop staan."
In het najaar wordt de door de coronacrisis uitgestelde kerntakendiscussie gevoerd. De gemeenteraad beslist dan wat wel en wat niet tot het takenpakket van de gemeente zal behoren. "Het college ziet een verhoging van de Onroerend Zaakbelasting als reële mogelijkheid."



Reacties