arrow_back

Huizenprijzen in Alphen blijven stijgen, aanbod blijft dalen


De huizenprijzen van koopwoningen blijven stijgen. Zo ook in Alphen. In onze gemeente was de gemiddelde stijging van de huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2021 18,7 procent hoger ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen en praktiserend makelaar, laat in een persbericht weten dat in het eerste kwartaal van 2021 ongeveer twee van de drie verkochte woningen boven de vraagprijs werden verkocht. ‘’Dit kwartaal is dat opnieuw verder opgelopen en gaat inmiddels driekwart van de woningen boven de vraagprijs weg. Ik word geregeld verrast door steeds hogere opbrengsten waarbij het niveau van overbieden ook nog eens stijgt.’’ Nergens in Nederland bleef de prijsstijging onder de 10 procent.

Krapte-indicator

Volgens de NVM wordt het huizenaanbod ook steeds minder. Er zijn ongeveer 12 procent minder bestaande koopwoningen verkocht dan in het tweede kwartaal van 2020. De krapte-indicator voor bestaande woningen komt in het tweede kwartaal 2021 gemiddeld uit op 1,4 terwijl deze een jaar geleden nog 2,6 was. De koper kan dus wederom uit minder dan twee huizen kiezen en dat aantal is opnieuw teruggelopen. Voor een gemiddeld rijtjeshuis is de krapte-indicator zelfs slechts 1,0.Reacties