arrow_back

Jaarlijks bijna 2,6 ton nodig voor preventie van schulden


Voor preventie van schulden van inwoners is voor dit jaar 278.000 euro nodig. De komende jaren zal een iets lager bedrag nodig zijn. De maatregelen rond schuldpreventie zijn onderdeel van Actie-Agenda Financieel Fit. Het geld moet door de gemeenteraad beschikbaar worden gesteld.

Wethouder Han de Jager is al langer bezig om schuldproblematiek terug te dringen. Zijn voorkeur gaat daarbij uit naar voorkomen van problemen. In 2018-2019 werd hiervoor de pilot Schoon Schip gedaan. Volgens de wethouder ging het toen om circa 17 procent van de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn die enige moeite hebben om rond te komen plus 9 procent die problematische schulden heeft. Inmiddels is bekend dat de Coronacrisis leidt tot een significante toename van deze problematiek.

Beginnende schulden
In totaal zijn er volgens het CBS ongeveer 8 miljoen huishoudens in Nederland. Naar verwachting zijn er in 2021 ongeveer 2 miljoen huishoudens met schulden.
Bijna 60 procent van deze groep heeft beginnende schulden. Dit is in de gemeente Alphen aan den Rijn de doelgroep voor preventie. Het gaat bij preventie om vroegsignalering van schulden, budget coaching, maatwerkondersteuning bij dreigende schulden en de doorontwikkeling van stress sensitieve dienstverlening.

Budget
Om de lijn door te zetten is geld nodig. De financiële dekking in 2021 gaat om een incidenteel budget via de Voorjaarsnota. Voor 2022 en verder wordt structureel bedrag gevraagd bij de integrale afweging in de kadernota 2022.
Voor 2021 is er 278.000 euro beschikbaar aan incidenteel geld. Voor 2022 en daarna gaat het om een jaarlijkse bijdrage van 264.000 euro.

Financieel fit
Vanuit het coalitieakkoord Groene stad met Lef is de aanpak van armoede en schulden een speerpunt. De Alphense aanpak van armoede en schulden, met als doel om van armoedebestrijding naar armoedepreventie te gaan, is vertaald in de Actie-Agenda Financieel Fit, onderdeel van de opgave Verbindend Samenleven.



Reacties