arrow_back

Komst distributiecentrum Steekterpoort nog niet zeker


De komst van een groot distributiecentrum in Steekterpoort tussen de overslagterminal en de Steekterweg is nog niet zeker. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn moet het bestemmingsplan hiervoor wijzigen. De politieke partijen zitten echter nog niet op een lijn.

"Wij zijn niet blij met grote dozen in het landschap. Maar als het dan toch moet, is dit de logische locatie", aldus Pieter Jan Morssink (D66) over de komst van een groot distributiecentrum tussen de Steekterweg en de overslagterminal aan de Gouwe. De locatie op industrieterrein Steekterpoort is na een dikke vijftien jaar steggelen een hoofdpijndossier.

Sinds 2014 probeert wethouder Gerard van As om een logistiek centrum of distributiecentrum op deze plek te krijgen. De eerder aangelegde infrastructuur en de overslagterminal zijn onderdeel van dit plan dat in feite als een pakket is ontwikkeld. De laatste slag lukte echter maar niet, onder meer omdat de provincie geen toestemming gaf voor vestiging van Hoogvliet en omdat de gemeentelijke grond niet voor een appel en een ei werd verkocht aan Nedcargo.

Geen woningbouw
Net nu Van As er eindelijk in is geslaagd om een koper en ontwikkelaar te vinden met een goed plan, komen verschillende fracties op donderdag 8 april tijdens een commissievergadering met de vraag of er geen woningen kunnen komen. Het plan is echter een groot distributiecentrum in combinatie met een lint van kleine bedrijfsgebouwen langs de Steekterweg. "We zijn al heel lang bezig om hier een goed distributiecentrum te krijgen", zegt de wethouder. "Ik begrijp niet dat er ineens wordt gevraagd om woningen."

Vragen
Behalve de vraag over woningen waren er nog meer vragen, waarvan de meeste direct konden worden beantwoord.
Zo blijkt de bouwhoogte van 25 meter helemaal niet in dit plan voor te komen, maar zit dat in het naastgelegen plan Steekterpoort I. Steekterpoort II krijgt als maximum 15 meter.
Iets anders zoals midden- en kleinbedrijf is niet mogelijk, omdat de overslagterminal en de ruime infrastructuur ook bij hetzelfde pakket horen.
De aangekaarte vaarbewegingen en het nog vaker openen van de bruggen zijn grotendeels geen probleem, omdat het juist gaat om het vullen van containers die nu leeg zijn en gebruik maken van de vaarroute Rotterdam-Alphen. En: "Als de infrastructuur onder druk komt te staan, moeten we maatregelen nemen."

Gemeenteraad
De gemeenteraad moet besluiten of zij het bestemmingsplan aan wil passen aan de komst van het distributiecentrum. Omdat er nog een aantal antwoorden en een tijdlijn naar de raadsleden worden gezonden, zal bestemmingsplan Steekterpoort II op 22 april worden besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering.Reacties