arrow_back

MINERVA Afstand houden


Een van de belangrijke zaken om het coronavirus een klein beetje in de hand te houden, is afstand nemen van andere mensen. We weten natuurlijk dat het Nederlandse volkje niet bepaald achteraan heeft gestaan bij het uitdelen van eigenwijs. Dus dat afstand houden is voor sommigen heel erg moeilijk.

Neem nu die jongedame die met de lift naar boven wil waarmee een heer net naar beneden komt. De lift stopt, de deuren gaan open en de jongedame wil naar binnen. Nu wil de heer eruit, maar dan wel met de gepaste afstand van 1,5 meter. Dat is te moeilijk voor het wicht, want die man kan er zo ook wel langs. Buiten het risico op corona is het natuurlijk een zaak van gewoon fatsoen om iemand eerst uit te laten stappen en daarna pas een lift in te lopen.

Het kan ook anders. Neem nu de man in de lift die op een verdieping stopt en daar netjes wacht totdat de dame die staat te wachten instapt. Dat wil de dame niet, want zij is een risicogeval. Dus meldt de man dat hij direct de lift terug zal sturen en dat doet hij ook gewoon.

Ook geen voorbeeld is het grietje in de supermarkt. Zij is nog wel zo snugger om een stapje opzij te doen voor de klant. Maar, als er een broodje valt en de klant vangt het op en het broodje blijft keurig om een vinger zitten. Dan wil het grietje dat broodje gewoon in een zakje stoppen bij de andere broodjes. De klant zegt nog zo dat dat niet kan…

Als de supermarkten met z’n allen afspreken dat een beperkt aantal klanten tegelijk boodschappen mag doen, dan weten ze al dat dat lastig gaat worden. Wat doe je dan als supermarkt? Dan zet je mensen bij de ingang die klaarstaan met een uitgeteld aantal karretjes en ontsmettende middelen. Elke klant verplicht een karretje en het kan niet meer misgaan.

Dat zou je althans denken.

Binnen vijf minuten is daar die jongeman met haast die alles en iedereen opzij duwt en zijn karretje gewoon heeft laten staan. En die vrouw die haar karretje middenin de supermarkt neerzet en zelf heen en weer gaat lopen, omdat ze zonder karretje overal veel beter bij kan.
Als klap op de vuurpijl staat daar die man in de deuropening van de uitgang te wachten op zijn vrouw die nog staat af te rekenen. Opzij gaan? Dat is hij niet van plan totdat vrouwlief hem enigszins nijdig wenkt om weg te gaan bij die deur.

Mensen, zo moeilijk is het echt niet. Je houdt gewoon anderhalve meter afstand. Altijd. Dus niet samen in de lift. Niet in een deuropening gaan staan. Boodschappen doen, al is het er maar eentje, met een kar die je gewoon blijft vasthouden. En vooral: in de elleboog niezen en geen handen schudden!



Reacties