arrow_back

Mooier kan je het niet bedenken


Sarah van der Laan werkt voor team Centrum van Tom in de buurt. Ze omschrijft haar dagelijkse werk als "mooi werk". Samen met een team van circa 25 medewerkers werkt ze als wijkcoach in het team Centrum.

In feite kan iedereen bij het wijkcentrum terecht en brengt het team mensen met elkaar in contact, vertelt wijkcoach Sarah van der Laan. "Zo komen mensen met burn-out klachten bij ons. Voor deze mensen kan vrijwilligerswerk een mooie start zijn voor het aanbrengen van een dagstructuur. We zoeken een plek waar zij rustig hun belastbaarheid kunnen gaan onderzoeken en opbouwen. Soms koppelen we ook mensen aan elkaar, want van mensen die hetzelfde ervaren of juist een stap verder zijn, kun je iets leren.''

Aanpak op maat

Sarah omschrijft haar werk en de mensen met wie zij werkt als zeer divers. "De aanpak per persoon verschilt. Je zou kunnen zeggen dat iedereen de doelgroep is. Hoe fijn is het als je mensen met elkaar in contact kan brengen en ze daar beiden iets aan hebben? Daar voegen we met Tom echt waarde aan toe. Als mensen starten als klant en doorstromen naar vrijwilliger om zo anderen te helpen, dan kunnen wij het niet mooier bedenken", aldus Sarah.

Pro-actieve benadering

Sinds 2015 werkt Sarah voor het samenwerkingsverband Tom in de buurt. Daar beheert ze de vacaturebank voor vrijwilligers. Sarah ziet daarom alle aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers binnenkomen. Ook heeft ze gesprekken met vrijwilligersorganisaties. "Ik ben ervan overtuigd dat als iemand zich goed voelt, er minder zorg nodig is. Welzijn voorkomt zorg. Mijn werkwijze omschrijf ik als pro-actief. Daarbij kijk ik echt naar wat iemand nodig heeft om hem of haar succesvol in te zetten.''

Wat voor Sarah de waarde van Tom echt kenmerkt, is mensen in hun kracht zetten en ze daardoor weer mee te laten doen. "Dat is het mooiste wat er is, dat iemand het gevoel heeft: ik doe ertoe en neem deel in de samenleving."

Dit artikel staat in het Tom-magazine Inkijkje in ons werk. Benieuwd naar meer verhalen? Vraag dit magazine aan via Waarde van Tom — Tom in de buurt. De foto is genomen voor de coronapandemie.



Reacties

Locatie