arrow_back

Nieuw Elan in maart


Wat vinden wij? In deze nieuwsbrief staan de politieke standpunten van de fractie van Nieuw Elan in de gemeenteraad in de maand maart. Speciale aandacht gaat uit naar Rijnhaven-Oost en De Werf.

In deze nieuwsbrief:

  • Recente politieke standpunten maart
  • Vragen over Rijnhaven-Oost

Recente politieke standpunten maart 
Nieuw Elan is VOOR Initiatiefvoorstel Duurzaamheid
Nieuw Elan is TEGEN afzien van onderzoek naar uitplaatsing coffeeshops Hooftstraat
Nieuw Elan is VOOR vaststellen bestemmingsplan Kalverdans

MOTIE HANDELSDELEGATIE CHINA
Met uitzondering van SP en BA is de hele raad tegen een voorstel om wethouder Van Velzen en een begeleidende ambtenaar zelf de kosten te laten dragen voor de reis naar China. Binnenkort gaat een Handelsdelegatie naar China om de belangen van de kwekerijsector in de gemeente Alphen aan den Rijn te behartigen. De delegatie is uitgenodigd in verband met het nabouwen van het kwekerijgebied Boskoop bij de Chinese stad Haining.

Initiatiefvoorstel Duurzaamheid
Nieuw Elan is samen met GroenLinks en CDA initiatiefnemer van de Duurzaamheidsconferentie en van het Initiatiefvoorstel ‘Doorbraakplan voor een Duurzaam Alphen op weg naar 2050: een groene stad met lef!’ De gemeenteraad heeft de aanbevelingen uit het voorstel overgenomen, inclusief het beschikbaar stellen van 5 miljoen euro die als ‘startkapitaal’ uit de Nuongelden moeten komen. 

Onderzoek Coffeeshops
Nieuw Elan wil geen coffeeshop in een woonwijk, dus ook niet in de aanloopstraat Hooftstraat naar het Stadshart Lage Zijde. Ondanks de verminderde overlast door een aantal extra maatregelen vindt Nieuw Elan de gevoelens van de omwonenden in de Hooftstraat en de buurt Leerhoeve belangrijker dan de belangen van de coffeeshops.

De vraag om een onderzoek naar uitplaatsing van de coffeeshops uit de woonwijken en op afstand van scholen haalde het in de gemeenteraad afgelopen donderdag echter net niet. Het voorstel onder aanvoering van Nieuw Elan en CDA om toch voor dit onderzoek te gaan, werd onder aanvoering van de andere coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie met één stem meer verworpen. De uitslag was 18 voor en 19 tegen.

Er waren twee raadsleden afwezig, een van hen was de fractievoorzitter van Nieuw Elan, André de Jeu, die in het buitenland verbleef.

Vragen over Rijnhaven-Oost
Tijdens De Alphense Talkshow over het onderwerp ‘De Werf en Rijnhaven-Oost’ schitterde verantwoordelijk wethouder Tseard Hoekstra door afwezigheid. Nieuw Elan-wethouder Gerard van As zat wel tussen het publiek en kon duidelijkheid scheppen over de plannen van het Alphense college van burgemeester en wethouders.

In het kort komt het erop neer dat de winkeliers zich geen zorgen hoeven te maken, want er komt geen normale detailhandel in Rijnhaven-Oost en De Baronie mag niet uitbreiden. In De Werf is wellicht ruimte voor een aantal kunstenaars en wethouders Van As en Van Velzen zullen met verschillende initiatiefnemers gesprekken voeren om de kunst & cultuur in Alphen aan den Rijn meer ruimte te bieden. 

“De gemeenteraadsfractie van Nieuw Elan vormt haar mening over alle voor de gemeente relevante onderwerpen op basis van inhoudelijke kennis van zaken, voortschrijdend inzicht en signalen vanuit de inwoners. Dit betekent dat Nieuw Elan wel uitgangspunten hanteert, maar weinig vooraf vaststaande standpunten heeft.”

Word lid van Nieuw Elan!

  • Kunt u zich vinden in de politieke standpunten van de fractie?
  • Past onze manier van politiek bedrijven bij uw idee over ‘echte’ politiek?
  • Heeft u ideeën en meningen die u graag terug zou zien in de lokale politiek?

Word dan lid van Vereniging Nieuw Elan en praat met de gemeenteraadsfractie mee!

Aanmelden voor Nieuw Elan kan via de websitewww.nieuwelan.nl/steun-ons
Contact n.a.v. de nieuwsbrief kan viaadejeu@alphenaandenrijn.nl 
Volg de fractie op facebook @NieuwElanAlphen



Reacties

Locatie