arrow_back

Ondanks tekorten komt er dit jaar geen OZB-verhoging


Er zijn veel onzekerheden binnen de gemeentelijke begroting. Elke gemeente wacht op geld van de Rijksoverheid. In de Alphense begroting zitten daarom veel PM-posten. Dat meldt wethouder Kees van Velzen. In tegenstelling tot eerdere voornemens wordt de Onroerend Zaak Belasting (OZB) echter niet verhoogd.

Omdat er komend voorjaar verkiezingen zijn, wordt het aan de nieuwe gemeentelijke coalitie overgelaten om de gaten in de begroting te vullen. Elke PM-post is zo’n gat en bestaat wel aan de uitgavenkant echter zonder bedrag en er staat geen invulling tegenover van waar het geld vandaan zou moeten komen.

De vele PM-posten worden grotendeels veroorzaakt door de Rijksoverheid die de zaken richting gemeenten niet op orde heeft. Er worden taken richting gemeenten geschoven zonder geldelijke bijdrage. Er worden taken richting gemeenten geschoven met beloften voor financiering, maar niet meer dan dat. En besluiten door de Rijksoverheid worden vooruitgeschoven. Kortom, er wordt door het Kabinet weinig haast gemaakt om de gemeenten hun beloofde geld te geven. Dat meldt wethouder van financiën Kees van Velzen.

Ondanks de vele grote gaten in de begroting is er wel 4 miljoen euro 'over' om te verdelen. Dat geldt voor komend jaar en dat is in 2025 nog steeds zo, zegt Van Velzen. De geplande heroriëntering waarbij 10 tot 12 miljoen euro zou worden herverdeeld, kan nu echter niet.
In ieder geval is een OZB-verhoging voor de Alphenaren op dit moment van de baan. Dat laat Van Velzen over aan zijn opvolger.

De komende maand buigt de gemeenteraad zich over de Begroting en bijbehorende stukken. Op 28 oktober worden in de raad besluiten genomen.Reacties