arrow_back

Raad voert discussie over ruim 11 miljoen aan bezuinigingen


De gemeenteraad praat binnenkort over de mogelijkheden om te bezuinigen. Wethouder financiën Kees van Velzen heeft een totaal bedrag genoemd van ruim 11 miljoen euro.

Dat er bezuinigd moet worden, is duidelijk. "Er is structureel minder geld beschikbaar", aldus wethouder Kees van Velzen. "We moeten dat structureel oplossen. Daarom komen we na de zomer met een plan van aanpak. Daarna moet er met de raad over afstoten van gemeentelijke taken worden gepraat." De wethouder is van plan om de zwakkeren te ontzien en de veiligheid in de gemeente te waarborgen.

Er is op dit moment nog geen tekort in de gemeentelijke begroting, maar dat kan wel ontstaan. De Rijksoverheid geeft steeds minder structureel geld. Daarom is er nu geen ruimte voor nieuw beleid. Er komen overigens wel eenmalige bedragen vanuit het Rijk naar de gemeenten toe.
Burgemeester en wethouders willen met de gemeenteraad een kerntakendiscussie houden om ook in de toekomst een sluitende begroting te houden. Wat moet de gemeente wel en wat moet de gemeente niet doen?

Voor deze begroting heeft Van Velzen 2 miljoen euro extra ingeboekt met posten waarop bezuinigd kan worden. De grootste post is het minder inhuren van externe deskundigen door de gemeente. Daarnaast gaat er minder geld naar EDBA en citymarketing en naar de kleine subsidies.

Omdat precario in 2020 vervalt, heeft de gemeente minder inkomsten. Tot nu toe is de opbrengst jaarlijks 4,1 miljoen euro. Precario wordt betaald door maatschappijen die kabels en dergelijke in de Alphense grond hebben liggen. De wethouder overweegt om het bedrag van 4,1 miljoen euro voortaan extra uit de Onroerend Zaak Belasting te halen. Deze wordt dan verhoogd. "Dit is nodig", volgens Van Velzen. "Omdat dit bedrag voor de komende jaren al op de begroting staat."

De echte bezuinigingsslag gaat over de kerntaken van de gemeente. Er moet 5 miljoen euro worden vrijgemaakt door zaken niet meer te doen. Het vrijgemaakte geld kan dan worden besteed aan ander, nieuw beleid.



Reacties