arrow_back

Raad wil Schone Lucht Akkoord uitgebreid bespreken


Het in januari 2020 door inmiddels oud-wethouder Leo Maat ondertekende landelijke Schone Lucht Akkoord is nooit door de gemeenteraad besproken. In maart van dit jaar moesten de plannen per deelnemende gemeente worden ingeleverd en dat plan heeft de VVD gealarmeerd.

Wethouder Erik van Zuylen benadrukt dat het Schone Lucht Akkoord gewoon in lijn is met de al langer bestaande gemeentelijke ambities. Maar: "Het klopt dat dit niet is besproken. Ik wil er wel verder over spreken. Juist door het Schone Lucht Akkoord wordt het halen van de stikstofnormen gemakkelijker."

Dit laatste is het grootste zorgpunt voor de VVD. "Al die regels uit het Schone Lucht Akkoord gooien de woningbouw op slot", zegt Bas van Polanen. "We moeten heel erg uitkijken dat we met dit akkoord geen Paard van Troje binnenhalen. Het grote gevaar is nog meer vertraging in de woningbouw!"

Naast steun van de wethouder voor de bespreking zijn ook SGP, GroenLinks en SP voor het bespreken van het onderwerp in de breedte. De SGP wil weten hoe het zit met de beloofde 50 procent gezondheidswinst. GroenLinks wil weten wat 'we' in Alphen aan den Rijn precies gaan doen. De SP meldt dat de verplichtingen niet afdwingbaar zijn. En daarmee zijn er ook vraagtekens bij het Akkoord zelf.Reacties