arrow_back

Ruim 6 ton nodig voor waterbergingen in Stadshart


In het centrumgebied van Alphen-Stad zijn ondergrondse waterbergingen nodig. Hiervoor is een subsidie beschikbaar van een half miljoen euro mits de gemeente zelf 611.000 euro financiert. Een waterberging ontlast het riool en zorgt voor voldoende water voor het groen.

De komende jaren zullen er steeds meer langere perioden van grote droogte zijn in combinatie met hevige regenval in korte tijd. Het regenwater dat tijdens de hoosbuien valt, kan niet worden verwerkt door het rioleringssysteem. Een goede oplossing hiervoor is een waterberging. Deze dient als opslag en het regenwater wordt in droge perioden gebruikt voor bomen, planten en geveltuinen. In het stadshart is geen ruimte voor een bovengrondse waterberging. Daarom zet wethouder Gerard van As in op ondergrondse waterbergingen.

Omdat een ondergrondse waterberging in een stadshart een nieuwere vorm van watermanagement is, is hier een ruime subsidie voor mogelijk in de vorm van cofinanciering. Als de gemeenteraad voor 31 januari akkoord gaat met het beschikbaar stellen van het budget kan een onderzoek worden gestart naar twee ondergrondse waterbergingen, een aan de Hoge en een aan de Lage Zijde. In een later stadium kunnen op basis van deze cofinanciering meer subsidies worden aangevraagd voor deelprojecten.

Pilot
Het geld wordt gebruikt voor een pilot. Er worden voorbereidende onderzoeken gedaan. Er worden ondernemers uitgedaagd om met innovatieve oplossingen te komen. En er wordt gesproken met bewoners en pandeigenaren, zonder hen kunnen immers geen groene daken en geveltuinen worden aangelegd.

Groen-Blauw
Voor het Alphense stadshart is een toekomstplan gemaakt gebaseerd op groen en blauw, oftewel op bomen en planten en water. Als zo’n plan goed wordt uitgevoerd wordt niet alleen het regenwater verwerkt, maar is er ook veel minder hittestress in droge perioden. Daarnaast is een groene omgeving prettiger voor bewoners, ondernemers en bezoekers van het stadshart.



Reacties