arrow_back

Schoolkampioenen Voorleeswedstrijd lezen online voor


Ook dit jaar wordt de Nationale Voorleeswedstrijd georganiseerd voor alle kinderen van de groepen 7 en 8. Dit keer geen voorrondes in de Bibliotheek, maar online! Alle voorleeskampioenen mochten een filmpje opsturen, waarin ze een fragment uit een kinderboek voorlazen.

Maar liefst negentien basisscholen uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop hebben voorrondes georganiseerd en hebben hun ‘schoolkampioen’ aangemeld voor de volgende ronde. Juryleden Gerard van Gemert (kinderboekenschrijver uit Alphen), Margreet Kuitems (medewerker van de bibliotheek) en Marieke Roggeveen (journaliste) hadden de taak om alle voorleesvideo’s te beoordelen. 

Het digitaal jureren bleek ook veel voordelen te hebben: de jury kon fragmenten bijvoorbeeld meerdere keren bekijken om even te checken of een kind al dan niet ‘het publiek’ aankeek. Ook was de jury verrast door de creativiteit, alle deelnemers gaven een eigen draai aan hun voorleesfilmpje. Jurylid Margreet gaf aan dat ze regelmatig met een grote lach op haar gezicht aan het kijken en luisteren was.

Donderdag 4 februari vond vervolgens het juryberaad plaats in de bibliotheek aan de Aarkade. De beoordelingen werden vergeleken en besproken. Al gauw was de jury eruit en waren de drie winnaars bekend: Gijs Hoogervorst van basisschool Aeresteijn uit Langeraar, Evi Tange van de Immanuelschool uit Boskoop en Isabeau van Noppen van de Rehobothschool uit Boskoop.

De uitslag is op dinsdag 16 februari over de deelnemende basisscholen verspreid via een filmopname van het juryberaad, gemaakt door Peter Kwanten. De drie winnaars gaan door naar de volgende ronde, waarin bepaald zal worden wie de provincie Zuid-Holland mag vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale op 26 mei.Reacties

Locatie