arrow_back

VVD parkeert voorgestelde lagere parkeernormen


De VVD-fractie kan zich niet in het besluit van het College van burgemeester en wethouders vinden om de parkeernormen vast te stellen aan de hand van het gebruikersoppervlak (GBO) in plaats van prijsklasse. Deze verandering in berekening betekent een forse teruggang in de parkeernormen.

De VVD-fractie heeft dit tijdens de commissievergadering van 10 september duidelijk gemaakt richting de wethouder. Het is zorgelijk dat het college een nieuwe norm gaat hanteren op basis van papierenwerkelijkheid in plaats van te kijken naar de praktijk, zoals de huidige parkeerdruk in het centrum.

Forse achteruitgang voor automobilisten

De aanpassing van de parkeernorm betekent een forse achteruitgang voor onze inwoners met een auto. Een rijtjeshuis in het gebied Alphen Centrum met de prijsklasse middelduur heeft met de berekening op basis van prijsklasse een parkeernorm van 1,6 auto. De nieuwe, door het college voorgestelde, parkeernorm op basis van gebruikersoppervlak zorgt voor een parkeernorm van slechts 0,8 auto. Een halvering van de parkeernorm, terwijl het aantal auto’s nog steeds hetzelfde blijft.

Ook onze ondernemers kunnen de gevolgen van de verlaging van de parkeernormen merken. Juist in deze tijd, waar de gevolgen van het coronavirus nog iedere dag voelbaar zijn, kan deze verlaging van de parkeernorm als een onaangename verrassing komen.

Deze keuze van het college vindt de VVD-fractie onnavolgbaar. Er bestaat al een grote parkeerdruk in het Centrum en deze zal door deze aanpassing van de parkeernormen alleen maar toenemen. Het kan volgens de VVD-fractie niet de bedoeling zijn, dat eerst de parkeernormen fors worden verlaagd en de Alphense inwoners door middel van de eveneens door de wethouder gepresenteerde ‘Discussienota Parkeren Centrum’ over de nieuwe problemen mogen meedenken naar oplossingen voor een probleem die de wethouder zelf veroorzaakt.

Geen autoluw centrum maar echte oplossingen

De wethouder sorteert met deze plannen volgens de VVD-fractie voor op het autoluw maken van het Centrum, waarbij hij blind vaart op de sterk ideologische drang de automobilist uit de auto te pesten in plaats van de huidige parkeerproblemen goed en krachtig op te lossen.

Deze echte oplossingen voor de parkeerproblemen in het Centrum ziet de VVD-fractie voornamelijk bij het realiseren van vaste parkeerplaatsen voor bewoners en bedrijven die daar gevestigd zijn. Bezoekers kunnen parkeren bij Aarhof, de nieuwe Bibliotheek, het Gemeentehuis of bij de Hoogvliet.

Dit schept duidelijkheid voor de bewoners, bedrijven en voor bezoekers.  



Reacties