arrow_back

Waarom vrijwilligerswerk jou altijd iets oplevert


‘Mohammed, jij hebt het megadruk. Waarom doe jij dan ook nog vrijwilligerswerk bij Nieuw Elan?’ wordt mij regelmatig gevraagd. Ik wil het graag uitleggen. En in de hoop om anderen te inspireren om ook vrijwilliger te worden, doe ik dat hier, via onze website.

Mensen die mij kenen, weten dat ik het niet altijd makkelijk heb gehad in het leven. Het is mij zeker niet allemaal aan komen waaien. Toch weet ik zeker, dat ik nooit zo succesvol zou zijn geweest als ik ergens anders had gewoond. Ik ben heel dankbaar dat ik in Alphen aan den Rijn terecht ben gekomen. Hier kreeg ik zoveel kansen, kwam ik terecht in een fijn huis en een fijne buurt, en heb ik een prachtig zakelijk en sociaal netwerk opgebouwd.

Uit dankbaarheid voor al die kansen wilde ik graag iets terugdoen voor de maatschappij. Dat past niet alleen bij mijn geloof, maar het past ook bij wie ik ben. Ik had mij eerst als vrijwilliger aangemeld bij Vluchtelingenwerk, maar daar stak de pandemie een stokje voor, net op het moment dat ik zou beginnen.

Ik ging op zoek naar een andere uitdaging. Op LinkedIn/Facebook kwam ik een post tegen van Fatima Achahboun van Nieuw Elan. Zij wilde graag gemeenteraadslid worden. Ik werd zo geïnspireerd, dat ik een kopje koffie met haar ging drinken. En vervolgens schreef ik mij in als vrijwilliger voor Nieuw Elan. Ik wilde Fatima verder helpen.

Even later werd ik gebeld door de voorzitter van Nieuw Elan Wim Bloothoofd. Hij had mijn cv gezien en vroeg mij om bestuurslid te worden. Ik vond dat reuzespannend. Ik had nog nooit eerder zo’n functie gehad, maar besloot de uitdaging aan te gaan. Inmiddels ben ik al een paar jaar actief binnen deze partij. Mijn taak als vrijwilliger bestaat onderanderen uit het in het zonnetje zetten van andere vrijwilligers. Hoe mooi is dat?! Bovendien blijk ik politiek heel interessant te vinden en leer ik iedere dag bij. Ik heb een heel andere kant van mijzelf ontdekt!

Moraal van mijn verhaal? Natuurlijk doe je met vrijwilligerswerk iets voor de maatschappij en dat is prachtig. Maar je krijgt er als vrijwilliger ook absoluut iets voor terug! Wat denk je van:

  • Een goed gevoel
  • Het is leuk en gezellig
  • Je verlegt je grenzen en ontwikkelt je talent steeds verder
  • Je leert nieuwe dingen
  • Je netwerk wordt groter. Dat is privé heel leuk, en zakelijk handig

Belangrijk is wel dat je vrijwilligerswerk kiest dat bij jou en je leven past. Jawel, dat is echt mogelijk, óók als je geen zeeën van tijd beschikbaar hebt! Zo ben je als vrijwilliger bij Nieuw Elan maar 2 uurtjes per week kwijt, terwijl je echt iets kunt betekenen voor anderen en voor de lokale politiek.

Wil je eens met mij sparren over welk vrijwilligerswerk bij jou zou passen? Of jezelf misschien zelfs opgeven als vrijwilliger voor Nieuw Elan? Geef je op via het volgende mailadres: vrijwilligers.opleidingen@nieuwelan.nl, dan neem ik graag contact met je op! Reacties