arrow_back

Werk maken van OV-nachtnet in de ijskast


Arriva is niet van plan om eerder dan 2022 na te gaan denken over een nachtnet in de regio. Ook provincie Zuid-Holland onderneemt geen actie. Daarmee is een nachtelijke buslijn tussen Alphen aan den Rijn, Leiderdorp en Leiden voorlopig van de baan.

De gemeenteraad heeft in januari 2019 om een nachtnet gevraagd, maar dat plan ligt voorlopig in de ijskast. De provincie heeft in maart van dit jaar wel aangegeven dat het aanbieden van een nachtnet een criterium kan zijn voor de nieuwe concessie.

Een pilot van een buslijn in de nachtelijke uren tussen Alphen aan den Rijn, Leiderdorp en Leiden kan wel. De bus zou dan vrijdagnacht en zaterdagnacht rijden en aansluiten op de nachtbus 870 van Alphen aan den Rijn naar Schiphol. Arriva geeft aan dat dit ongeveer 1 ton netto kost. Dit bedrag moet dan door de gemeente worden betaald, eventueel samen met Leiden en Leiderdorp. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft hier echter op dit moment geen geld voor.

Het onderwerp nachtnet is inmiddels opgenomen in de onderhandelingen voor de concessie voor buslijnen. Deze wordt in 2022 uitgezet en geldt dan voor Zuid-Holland Noord. Tot duidelijk is of de maatschappij die de concessie krijgt, een nachtnet ook kan waarmaken, is het afwachten.

De huidige concessiehouder Arriva is niet van plan om voor die tijd aan een nachtnet in de regio te beginnen. De optie om in de dienstregeling ruimte te maken, is bij de provincie Zuid-Holland afgeketst. Dus kan de gemeente Alphen aan den Rijn weinig beginnen, omdat het de provincie is die de onderhandelingen voert en het ook een provinciale verantwoordelijkheid is hoe en waar de buslijnen lopen.



Reacties