arrow_back

"Wij vullen elkaar aan"


Jos Timmermans en Saskia Posthuma werken allebei in Rijnwoude. Jos is intiatiefnemer van Actief Rijnwoude, de organisatie - in eerste instantie een particulier initiatief - die hij startte na zijn beroerte acht jaar geleden. Saskia werkt als wijkcoach bij team Rijnwoude van Tom in de buurt. Actief Rijnwoude en Tom in de buurt werken intensief samen - tot ieders tevredenheid.

Actief Rijnwoude is een welzijnsorganisatie gericht op mensen die zo lang mogelijk thuis willen wonen en werkt met veel vrijwilligers. "Zes jaar geleden is Actief Rijnwoude ondergebracht bij een stichting. Wij zijn actief in voormalig Rijnwoude, kernen Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Benthuizen en Koudekerk. Wij bieden activiteiten en diensten aan. Voor ouderen, maar eigenlijk kan iedereen bij ons terecht", geeft Jos aan.

Naast elkaar

De samenwerking met Tom in de buurt is ontstaan nadat de gemeente Alphen aan den Rijn de stichting Actief Rijnwoude ontdekte. Na het ontvangen van een subsidie zijn de twee organisaties intensief gaan samenwerken.

Actief Rijnwoude en Tom in de buurt geven beiden aan dat dit is uitgegroeid naar een mooie samenwerking. "We vullen elkaar echt aan in datgene wat we doen. Er is gekeken naar wat we voor elkaar kunnen betekenen. We staan in dat opzicht naast elkaar", aldus Jos.

Hulpverlening en begeleiding biedt Actief Rijnwoude niet aan. "Er is een kern-coördinator die in iedere kern over een groot netwerk beschikt. Daardoor kan hij binnen de kern mensen en organisaties aan elkaar verbinden. De coördinator doet dit deels vrijwillig en er ontstaan hierdoor geweldige initiatieven."

Laagdrempelig

"Bijzonder is de laagdrempeligheid en het informele karakter van onze activiteiten. Daarom is het lokaal zo succesvol gebleken. Tijdens deze activiteiten komen we in aanraking met individuen, die we weer doorverwijzen aan Tom in de buurt." Ook andersom weet Tom in de buurt Actief Rijnwoude te vinden. Verder worden er ook activiteiten met elkaar ondernomen. Wijkcoach Saskia noemt als voorbeeld de koffieochtenden in Koudekerk, Hazerswoude-Rijndijk en in Groenensteyn. "Hier wordt er een kopje koffie of thee gedronken, tijdens een spelletje of een gezellig praatje. Of het project 'Samen eten, samen genieten in Hazerswoude-Dorp, waarbij bewoners twee keer per maand met elkaar kunnen eten."

Veel projecten

Tom in de buurt, Actief Rijnwoude en Alphen Beweegt hebben samen het project 'Scootmobiel' georganiseerd en uitgevoerd. Tijdens deze activiteit maken deelnemers vanaf Rijnwoude een ommetje op de scootmobiel. De route is van tevoren vastgelegd door de organisaties.

Tom in de buurt en Actief Rijnwoude verlenen medewerking aan het project 'Automaatje'. Saskia vertelt: "Bij Automaatje vervoert een vrijwillige chauffeur met eigen auto leden naar een gewenste bestemming in Nederland. Een aantal vrijwilligers van Tom in de buurt en Actief Rijnwoude zijn hier chauffeur van geworden.''

"Omdat we elkaar inmiddels goed kennen en weten te vinden, worden er initiatieven met elkaar opgepakt. Er vindt bilateraal overleg plaats en we vullen elkaar aan waar nodigl Door deze samenwerking kunnen inwoners van Rijnwoude gebruik maken van allerlei mogelijkheden die goed op elkaar zijn afgestemd.''

Dit artikel staat in het Tom-magazine Inkijkje in ons werk. Benieuwd naar meer verhalen? Vraag dit magazine aan via Waarde van Tom — Tom in de buurt



Reacties