arrow_back

Woningen bij Bospark pilot voor woonzorgcomplex


De gemeente Alphen aan den Rijn wil voor senioren een woonomgeving scheppen waardoor zij veilig langdurig zelfstandig kunnen wonen. In zo’n woonzorgcomplex zijn voorzieningen voor zorg, welzijn, ontmoeting en ondersteuning aanwezig. Hiervoor wordt locatie Bospark als pilot ingericht.

Sinds het verdwijnen van het traditionele bejaardentehuis hebben senioren enkel de optie om zelfstandig te wonen. Pas als zij zeer zware zorg nodig hebben, geïndiceerd door artsen en zorginstanties, mogen zij naar een verzorgingshuis. In theorie zouden familie, buren en netwerk de tussenfase met lichtere zorg opvangen. In de praktijk blijkt dat niet te werken en worden senioren gewoon aan hun lot overgelaten.

Wethouders Gerard van As (wonen) en Han de Jager (zorg) zijn nu met een plan gekomen om woonzorgcomplexen in de hele gemeente te initiëren. Deze complexen verrijzen in een woonservicegebied met allerlei voorzieningen voor zorg, welzijn, ontmoeting en ondersteuning voor senioren. Op de onorthodoxe woonlocatie Bospark zal als pilot een eerste complex komen.

Het woonzorgcomplex Bospark wordt een appartementengebouw waar senioren met en zonder zorgvraag langer zelfstandig en verantwoord kunnen blijven wonen, ook als zij zwaardere gezondheidsklachten krijgen. "Bewoners kunnen elkaar ondersteunen en dat zorgt voor een gevoel van veiligheid. Ook past deze pilot in het landelijke beleid om het aanbod van geclusterde woonzorgvormen voor ouderen te vergroten zodat meer mensen in een geschikte woning kunnen wonen", meldt De Jager.

Uit onderzoek blijkt dat in Alphen aan den Rijn veel meer behoefte is aan seniorenwoningen dan er zijn. Vandaar het voornemen om meer woonservicegebieden in te richten en daar woonzorgcomplexen te bouwen, aldus Van As. "Er wordt hiervoor samenwerking gezocht met externe partijen zoals zorgaanbieders, verhuurders, investeerders en beleggers, experts en toekomstige bewoners."



Reacties