arrow_back

Zes mogelijke locaties voor extra woningbouw bekend


Vanwege het woningtekort in de kern Alphen aan den Rijn heeft de gemeenteraad in september 2019 besloten onderzoek te laten doen naar extra locaties voor woningbouw. Deze extra locaties komen bovenop de woningbouwproductie die al gepland staat.

Er zijn 24 locaties onderzocht waar extra woningbouw gerealiseerd kan worden. Vooral de financiële haalbaarheid, veiligheid en diverse milieu- en omgevingsaspecten zijn onderzocht. Daaruit zijn zes locaties naar voren gekomen die op de korte termijn tot woningbouw kunnen leiden. Het gaat om locaties waar binnenstedelijk gebouwd wordt.

De mogelijkheden voor locaties op langere termijn worden nog verder onderzocht.

De extra woningbouwlocaties

De zes locaties die op de korte termijn tot woningbouw kunnen leiden, zijn:

  • Klompenmaker
  • Parkeerterrein Oudshoorn
  • Saffierstraat
  • Bospark GHL (Groene hart leerpark)
  • Parkeerterrein ARC
  • Asfaltcentrale ‘s Molenaarspad

Voor de eerste vijf locaties wordt een procedure voor het wijzigen van het bestemmingsplan opgestart. Voor de zesde locatie wordt een tijdelijke omgevingsvergunning aangevraagd. Verder is het voorstel om de selectie van partijen voor de ontwikkeling van de locaties in gang te zetten.

Druk op de woningmarkt reden van extra locaties

Zoals bij de vaststelling van de Woningmarktstrategie 2019 – 2022 is geconstateerd, loopt de druk op de woningmarkt snel op. De conclusie van deze Woningmarktstrategie was dat ook onorthodoxe maatregelen nodig zijn om ruimte op de woningmarkt te creëren. De zes locaties die nu geselecteerd zijn voldoen aan de criteria uit de woningmarktstrategie. Door de diversiteit aan locaties kan namelijk een ruime variatie aan woningen voor verschillende doelgroepen worden geboden. Denk daarbij aan sociale woningbouw en senioren- en zorgwoningen. Dit betekent variatie qua prijs, eigendom en woningtype.



Reacties