arrow_back

Speerpunt economie


Nieuw Elan over de Alphense economie

De Alphense economie doet het over het algemeen relatief goed. Dit ondanks zwaar weer in een aantal sectoren in de afgelopen twee coronajaren. De komende periode wordt vooral gewerkt aan herstel van detailhandel, horeca en cultuur. Maar ook toerisme & recreatie, duurzame initiatieven, innovaties, startups en Greenport Boskoop kunnen rekenen op steun van Nieuw Elan.

Nieuw Elan hanteert altijd als uitgangspunt: Wat is goed voor Alphen aan den Rijn? Kennis van zaken, voortschrijdend inzicht en de mening van de inwoners zijn daarbij leidend. Als goede voornemens echter niet betaalbaar zijn, lukken ze niet. Als de financiën op orde zijn en de economie voldoende steun krijgt, dan is dat een goede basis voor een goed resultaat. Daarom houdt Nieuw Elan bij alle ontwikkelingen de financiële vinger aan de pols.

Ondernemers

Nieuw Elan, met voorop wethouder Gerard van As, heeft van oudsher goede contacten binnen het Alphense bedrijfsleven, speciaal met VOA en Greenport Boskoop. Dat is cruciaal voor het aanvoelen van economische ontwikkelingen en voor korte lijnen als er met en voor het bedrijfsleven geschakeld moet worden.

Naast het informele netwerk zijn er ook verschillende officiële organisaties onder aanvoering van Nieuw Elan opgezet. Denk bijvoorbeeld aan EDBA en Alphen Marketing. EDBA is een denktank van deskundigen uit de trias ondernemers, onderwijs en overheid. De denktank adviseert de gemeente Alphen aan den Rijn vanuit haar deskundigheid zonder politiek oogmerk.

Alphen Marketing is al jaren op kleine schaal bezig om de gemeente op de kaart te zetten. Daarbij wordt onder meer aandacht gegeven aan naamsbekendheid via #AlphenLinkt en aan de evenementensector. En, vergeet de verlichte PTT-toren niet!

Stadshart Alphen

Het Centrummanagement, gesteund door Nieuw Elan, heeft vooral achter de schermen veel voor elkaar gekregen. Er is gewerkt aan de uitstraling van het Stadshart, denk aan de vele fraaie nieuwbouw en het plaatsen van groen en stadsmeubilair, er is gewerkt aan het terugdringen van leegstand en er is gewerkt aan het gezamenlijk belang van winkeliers, vastgoedeigenaren en gemeente.

De detailhandel heeft een flinke boost gekregen door de renovatie van de Lage Zijde tot woon- en winkelgebied onder leiding van Nieuw Elan-wethouder Gerard van As. Nu moet nog een flinke slag worden geslagen door de herontwikkeling van winkelcentrum De Aarhof. Ook aan de Hoge Zijde is het winkelaanbod verbeterd. De anderhalf uur gratis parkeren, een goede zet van lijsttrekker André de Jeu en wethouder Gert-Jan Schotanus, zal de positie van het centrumgebied verder versterken.

Bedrijfsterreinen en leerwerkplekken

De aansluiting tussen onderwijs en ondernemingen is al heel lang een tere plek. Er lijkt echter schot in de zaak te komen. Nieuw Elan heeft in ieder geval oog voor jongeren en heeft dan ook het initiëren van meer leerwerkplekken hoog op de agenda staan. Ook de komst van hbo-instellingen geniet de aandacht. Boskoop is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor een goede opleiding op het gebied van tuinbouw en innovatie.

Een aantal nieuwe bedrijfsterreinen leek lange tijd meer op een grote lege zandvlakte. Dat is echter verleden tijd. Er komen steeds meer grote bedrijven, met werkgelegenheid, naar Alphen aan den Rijn. De Schans, Steekterpoort en Hoorn-West profiteren hiervan.

Wat we nog moeten doen

Natuurlijk is Nieuw Elan nog lang niet klaar met het boosten van de Alphense economie en door voortschrijdend inzicht veranderen sommige doelstellingen ook. Wat blijft is het voornemen om Alphen aan den Rijn als middelpunt van het Groene Hart op de landelijke kaart te zetten. De dorpen met hun pittoreske uitstraling, de stad met haar winkel- en uitgaansgebied, de bijzondere musea, het groene veenweide- en kassengebied. Dát is ook de gemeente Alphen aan den Rijn.

Lees alles over economie en financiën in ons verkiezingsprogramma via: Economie, financiën en belastingen - Nieuw Elan



Reacties

Locatie